Берлин няма готовност да приеме бежанци от турско-гръцката граница

Берлин няма готовност да приеме бежанци от турско-гръцката граница

Берлин няма готовност да приеме бежанци от турско-гръцката граница

„По външната граница на ЕС с Турция, по суша и море, преживяваме ситуация, която предизвиква сериозно безпокойство. Виждаме бежанци и мигранти, на които турската страна е казала, че пътят им към ЕС е открит, което, разбира се, не отговаря на истината. Струпалите се на границата между Турция и Гърция бежанци и мигранти не могат да влязат в Европейския съюз“. Това заяви говорителят на германското правителство Щефан Зайберт, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че в телефонен разговор между германския канцлер Ангела Меркел и президентът на Турция, Ердоган поиска „справедливо споделяне на тежестта“ при приема на мигранти. Разговорите идват в момент, в който хиляди мигранти са се струпали на гръцкотурската граница, отбелязват световните агенции.

Меркел от своя страна определи като неприемлива политиката на Ердоган. Тя заяви, че е разбираемо желанието на Анкара да получи по-голяма подкрепа от ЕС по този въпрос, но тези цели не бива да се преследват за сметка на бежанците.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви в профила си във Фейсбук, че сиуацията от 2015 г. не бива да се повтаря в никакъв случай и че нелегалните мигранти трябва да се спрат на външната граница на ЕС. Курц изрази готовност страната му да окаже помощ с допълнителни полицейски сили на държавите по външната граница на ЕС.

„Ако това не стане, Австрия ще защитава собствените си граници”, подчерта канцлерът на Австрия.

Междувременно, от "Фронтекс" изготвиха с доклад за лидерите на ЕС, в който се посочва, че ще бъде трудно да се спре „масовият поток от хора” към Гърция, даже ако турските власти решат да им попречат. Според доклада, ситуацията в близките дни ще се влоши допълнително. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ