Бивш шеф на Авиоотряд 28: „Фалконът” може да лети още 100 години

Бивш шеф на Авиоотряд 28: „Фалконът” може да лети още 100 години

Бивш шеф на Авиоотряд 28: „Фалконът” може да лети още 100 години

„Правителственият „Фалкон” може да лети още 100 години. Машината има неограничен технически ресурс, когато се поддържа, както е предписано от производителя. Основният проблем със самолета е липсата на хангар, в който да се съхранява”. Това обяви в ефира на bTV бившият директор на Авиоотряд 28 Цвятко Луканов по повод решението на правителството за закупуване на нов правителствен самолет. Кабинетът възложи на Авиотряд 28 да подготви договор за покупка на новата летателна машина, но засега не е ясно колко точно ще струва тя.

Самолетът, който се използва в момента за правителствени нужди е на 20 г., купен е от Ръководство на въздушно движение за 22 млн. долара. Скоро след това РВД го предоставя за специални полети.

Припомняме, че техническите проблеми с „Фалкона“ започнаха през 2014 г., когато машината спука гума при кацане, а през февруари 2015 г. се наложи машината да кръжи над София и да кацне обратно, защото колесникът й не се прибра при излитането за Брюксел. Последно, през ноември правителственият самолет имаше проблем с навигационната система, които станаха при заход за кацане на софийското летище.

Бившият директор на Авиоотряд 28 Цвятко Луканов коментира последния инцидент с думите: „Никаква навигационна система не е отказала. Отказал е един дисплей. Имам чувството, че се обработва общественото мнение, за да се оправдаят тези 50-60 млн. долара, колкото ще струва един нов самолет”. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ