Бивш шеф на ФБР сравни Тръмп с бос на мафията

Бивш шеф на ФБР сравни Тръмп с бос на мафията

Бивш шеф на ФБР сравни Тръмп с бос на мафията

Американският президент Доналд Тръмп е непоправим лъжец, обвързващ антуража си с кодекс за лоялност, напомнящ поведението на бос на мафията. Така бившият директор на ФБР Джеймс Коми описва Тръмп в книгата си „Върховната лоялност: истина, лъжи и лидерство“ (A Higher Loyalty. Truth, Lies and Leadership, Flatiron Books) , която ще излезе на пазара на 17 април.  

Първите откъси от книгата, предвещаваща нова буря в Белия дом, бяха представени вчера.

Бившият шеф на федералната полиция разказва, че Тръмп е обсебен за всичко, което го засяга. Той поискал например от Коми да разследва твърденията, че е бил в компанията на руски проститутки през 2013 г. в московски хотел. Злепоставящото видео бе извадено на бял свят от бивш агент на британското разузнаване, работещ за политическите опоненти на Тръмп. Първоначално американското разузнаване го смяташе за достоверно, но по-късно автентичността му беше оспорена.

На разговор в „Тръмп тауър“ през януари 2017 г. милиардерът поискал от Коми да обърне специално внимание на аферата, в случай, че има 1% шанс от 100% жена му Мелания да приеме на сериозно твърденията.

Коми описва отношения, достойни за мафията: „Кръгът на мълчанието, който кима в съгласие. Босът, който определя кога е ден и кога нощ. Клетвите за вярност. Визията за света, според която всички са срещу нас. Всякакви лъжи, голями или малки, в услуга на нещо като кодекс за лоялност, който поставя организацията над морала и истината“.

Към това Коми добавя още щрихи: „Този президент е неморален,  откъснат от истината и институционалните ценности. Негово лидерство е фокусирано върху егото му и личната вярност“.

Мемоарите на Джеймс Коми проследяват 20-годишната му кариера първо като прокурор на Ню Йорк, след това като зам.-министър на правосъдието при президента Джордж У. Буш и накрая като шеф на федералната полиция от 2013 до 2017 г.

Още преди излизането си книгата възпали страховете на Белия дом и на републиканските политици за щетите, които може да нанесе допълнително на властта на Тръмп, вече засегната от слухове, уволнения и оставки.

Републиканската партия пусна онлайн сайт „Коми лъжецът“ с подборка от цитати на политици, уязвяващи бившия шеф на ФБР.

По време на извънредното изслушване в Сената Коми разкри миналата година, че Тръмп е изисквал от него лоялност и е настоявал да спре разследването на ген. Майкъл Флин, бившия му съветник по национална сигурност, принуден да подаде оставка заради недопустими срещи с представителите на руското посолство в САЩ.

Тръмп и щабът му изобщо не се притеснявали от предполагаемата намеса на Кремъл в президентските избори през 2016, но искали да извлекат максимална политическа изгода за себе си, пише Коми в откъса, цитиран от NBC.

Коми отбелязва, че за разлика от Джордж У. Буш и Барак Обама, Тръмп и екипът му  съвсем откровено говорят за преговори и политически стратегии пред член на разузнаването. С това поведение напомняли на мафиотски клан, който иска да въвлече всички около себе си като съучастници.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ