Бивш съветник на Путин допуска, че пълното ембарго върху руския петрол ще спре войната

Бивш съветник на Путин допуска, че пълното ембарго върху руския петрол ще спре войната

Бивш съветник на Путин допуска, че пълното ембарго върху руския петрол ще спре войната

Пълното ембарго върху руския петрол може да спре войната в Украйна, твърди д-р Андрей Иларионов, бивш главен икономически съветник на президента Путин, цитиран от ВВС. Според него Москва не приема за сериозни заявките на Запада за ограничаване на доставките на енергийни суровини. Иларионов допуска, че ако търговията спре, военните действия ще бъдат преустановени до месец-два. „Това е един от много ефективните инструменти, които все още Западът притежава страни“, посочва икономистът. Бившият съветник на Путин, който сега живее в Съединените щати, смята, че смяната на правителството е неизбежна и това ще се случи „рано или късно”.

Въпреки че се опитва да намали зависимостта си от руски източници, Европа продължава да купува петрол и газ. Те представляват 36% от приходите на Руската федерация. Голяма част от тях идват от ЕС, който внася около 40% от газа и 27% - от петрола, именно от Русия.

Заместник председателят на ЕК призна миналата седмица, че Европа плаща 1 млрд. евро всеки ден за тези доставки.

Едно скорошно проучване на руската централна банка дори прогнозира, че икономиката ще се свие с 8% тази година. Според Иларионов Путин е готов да понесе такъв удар, което показва какви са неговите приоритети. „Неговите териториални имперски амбиции са много по-важни от всичко друго, включително поминъка на руското население и финансовото положение в страната... дори финансовото състояние на неговото правителство“, посочи икономистът.

Данните на Световната банка показват, че почти 20 милиона руснаци живеят в бедност. През последните години президентът Путин обеща да намали наполовина този брой. Миналата седмица той обяви, че „ключовите показатели” за здравето на руската икономика включват "създаването на работни места, намаляването на бедността и неравенството, подобряването на качеството на живот на хората, наличието на стоки и услуги". В същото време Центърът за стратегически изследвания в Москва изчислява, че тази година могат да бъдат загубени два милиона работни места , тъй като безработицата се покачва. Инфлацията, която се повиши до 15,7% заради войната, означава, че хората може да спрат да харчат пари за неща като фитнес зали и хранене в ресторанти и „това е лоша новина за много малки фирми“, твърди Владимир Милов, бивш заместник-министър на енергетиката на Русия, сега член на опозиционната партия „Русия на бъдещето” на Алексей Навални. Някои основни хранителни продукти като захар, лук и зеле са поскъпнали с повече от 40% от началото на тази година. „През цялото време обяснявахме на хората, че политиката на Путин ще доведе Русия до катастрофа, включително до пълна социална и икономическа катастрофа и влошаване на жизнения стандарт, което не сме виждали от десетилетия“, допълва Милов, който от миналата година живее в Литва.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ