Бившият премиер на Афганистан не признава властта на талибаните

Бившият премиер на Афганистан не признава властта на талибаните

Бившият премиер на Афганистан не признава властта на талибаните

Две седмици след като талибаните влязоха в Кабул, бившият премиер на Афганистан изпрати отворено писмо до германския вестник „Шпигел“, в което заявява, че не признава властта им и няма планове да се предава.

Амрула Салех напусна столицата на страната и помага на антиталибанската съпротива в долината Панджшър в Афганистан. След като по-рано този месец президентът Ашраф Гани избяга в ОАЕ, Салех се обяви за новия лидер на азиатската държава, пише „Би Би Си“.

„Географски сме изолиране, но политически и морално Афганистан е с нас“, пише той и допълва, че талибаните „никога не са вярвали в политическо уреждане“. По думите му бунтовниците са използвали „наивността, умората и късогледството на Белия дом“ както по време на управлението на Доналд Тръмп, така и при настоящия американски президент Джо Байдън.

Според Салех все още има начин за избавяне от талибанската власт. „Заплашвайте Пакистан със специфични санкции, изисквайте политическо уреждане и дайте признание и политическа подкрепа на националната съпротива в Панджишър“, обяви той.

По-рано през август властите в Кабул мирно сдадоха управлението на талибаните, което предизвика масови опити за бягство от страната по въздух. Струпванията на хора на международното летище „Хамид Карзай“ в Кабул се превърнаха в мишена на местния клон на Ислямска държава който вече няколко пъти атакува аерогарата. Стотици загинаха, като сред тях има цивилни, талибани и американски военни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ