Бизнесът и синдикатите за новите икономически мерки

Бизнесът и синдикатите за новите икономически мерки

Бизнесът и синдикатите за новите икономически мерки

Служебното правителство вчера представи мерки в подкрепа на хората и на бизнеса за справяне с последствията от пандемията. С разрешение на ЕК, предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер над 2,5 млрд. нови средства в българската икономика. Българската държава застава като партньор и покрива прага от 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните импозиции. Желанието на кабинета е цялата процедура по кандидатстване и одобрение да отнема най-много десет дни. Мярката е нова, а парите ще се отпускат чрез кредити от търговските банки без обезпечение. 

"Занапред трябва да има три мерки за подкрепа на икономиката. Едната от тях са кредити. Това, което се прави сега е добре, за да се ускори този процес и да се облекчи достъпа до тях. Подкрепяме тази мярка. Липсват обаче другите две. Предлагаме мярката 60/40 да бъде за времето на извънредната епидемична ситуация. Засега тя е до края на юли, но не е ясно дали няма да бъде удължена. Третата мярка, която отсъства, е подкрепа за фиксираните доходи на предприятията със спад повече от 30%", заяви в ефира на Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. 

"Новите икономически мерки са половинчати, ако не бъдат завършени. Липсват две части – освен кредити, което е добро сигурно, не казваме, че не е. Приветстваме ги, но за нас е много важно как ще продължи подкрепата на заетостта и доходите. Не сме видели още дали и защо нашата мярка 75/100 не може да стане. Продължаваме да настояваме за нея. Дори и да бъде продължена мярката 60/40, тя ще свърши работа, но няма да бъде толкова справедлива, колкото би било нашето предложение. Това, което ще липсва е грантовата подкрепа към малките фирми и към тези, които имат проблеми и не могат да вземат заем", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Велев настоя в ускорен порядък да се изплатят парите на средните и малките предприятия, които чакат от една година. "Този процес продължава да тече, но недостатъчно бързо. За средните предприятия са платени около 17% от тези, които имат да получават пари и то за първата вълна. Кредиторите отдавна губят търпение. Причината за забавянето е, че парите се плащат от програма "Иновации и конкурентоспособност", а не от бюджета, откъдето това може да стане бързо. Плащат се и от Министерството на икономиката, а не от НАП", каза още той.

"Ние чакаме и настояваме да се изплатят оставащите и то по-голямата част от парите за средните предприятия. За малките още не е започнало изплащането. И също така за март и април да бъдат изплатени парите и за затворените обекти", добави Велев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ