България не може да стартира преговори за руската ваксина

България не може да стартира преговори за руската ваксина

България не може да стартира преговори за руската ваксина

България не може да стартира преговори за доставка за руската ваксина, въпреки че вчера беше взето такова решение. Причина за това е противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Тази ваксина е препарат, който не е медикамент и се използва за профилактика, обясни здравният министър в оставка на среща с премиера в оставка Бойко Борисов, която беше излъчвана на живо във Фейсбук.

На срещата, която за пореден ден се провежда в неформална среда в дома на Борисов, присъстваха още министрите Кирил Ананиев, Екатерина Захариева, Деница Сачева и Лъчезар Борисов. 

"За да бъде доставена в страната, както искат от БСП, тя трябва да премине през централизирана процедура на европейско ниво, както изисква Регламент от 2004 г. За мен това е абсолютно невъзможно и най-вече псотавя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършена оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво. Това решение противоречи на българското право и на правото на ЕС", подчерта проф. Ангелов. 

Той отчете, че вчера е поставен нов рекорд по ваксинации – имунизирани са над 23 хиляди граждани. Здравният министър в оставка прогнозира, че ако продължим с таво темпо, до края на месец юни може да постигнем колективен имунитет.

"Спазвайте закона. Ние сме лоялно на ЕК правителство. Нямаме нищо против нито руската, нито китайската ваксина. Когато ЕМА я одобри – ние ще поръчаме. До тогава – ние спазваме и българските, и европейските норми и закони. Беззакония – нека те да си вършат – ние няма да го правим. Работете. Всичко, което правим е в името на хората. Не правете неща, от които после ще се срамувате”, призова министър-председателят.  "Могат да си направят правителство още днес и тогава могат да си докарат ваксини и от Луната. Ваксините са за над половин милион лева. Искат да им подпишем празен чек, без да знаем какво ще правят с тези пари", категоричен беше премиерът в оставка Бойко Борисов. 

Във връзка с разследването на българската прокуратура днес в МВнР е извикан на разговори посланикът на Руската федерация, обясни външният министър в оставка Екатерина Захариева по време на срещата. "Нашият стремеж е да развиваме равнопоставени и нормални отношения с тях. Винаги, когато се засяга националната сигурност на България  и се извършват действия, нарушаващи международните ангажименти на двете страни, ние реагираме. Няма как правителството да не реагира при текущата ситуация", каза още Захариева.

"Разбира се, че ще реагирате. Ще проведеш един честен и откровен разговор с руския посланик. Ще говориш и за ваксината. В момента, в който ЕМА каже да – ние подписваме договор и казваме "Заповядайте". Не защото ваксината е руска, а защото спазваме правилата", заяви Борисов. По думите му руските туристи са добре дошли в страната ни и нашият стокообмен с тях расте. "Дали сме възможност по нашите тръби срещу такса да си прекарват газ. Казал съм им ясно – "Няма да шпионствате в България. Няма да правите такива неща". 

Вицепремиерът Деница Сачева заяви, че безработицата е около 6,7%, малко над 200 000 души не са заети на трудовия пазар. По думите на Сачева нивото на безработицата е като това отпреди Covid-кризата. "Има трудности заради наложения мораториум от Народното събрание за наемане на безработни по различните програми", каза Сачева. 

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов отчете, че над 5000 лица са получили безлихвени кредити за над 60 млн. лева.

Министърът на финансите Кирил Ананиев коментира, че от началото на пандемията у нас до юни ще бъдат изразходвани 6 млрд. и 100 млн. лева. За миналата година са изхарчени 4,1 млрд. лева, което е 3,5% от брутния вътрешен продукт. "Ако я нямаше пандемията, щяхме да бъдем единствената страна в ЕС, която щеше да завърши годината с балансирано бюджетно салдо", каза Ананиев. Той изчисли, че нови избори биха стрували 70-80 млн. лева на хазната. 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ