България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

Българското министерство на външните работи обяви още един руски дипломат за персона нон грата. От МВнР поискаха правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе задълбочен и сериозен разговор с посланика на Руската федерация в София, съобщават от Външно министерство. България желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и в тази връзка настоява за активно и резултатно съдействие от руска страна за изясняване на обстоятелствата около инцидентите на наша територия. Обърнато бе и внимание на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни.

"Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", каза Захариева пред руския посланик.

Българският първи дипломат заяви, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Русия няма да остави без отговор неоснователните и провокативни действия на Чехия и България, заяви междувременно прессекретарят на Путин, Дмитрий Песков. "Русия реагира и ще реагира, предаде ТАСС. Подобни абсолютно неприемливи и провокативни стъпки и абсолютно неприемливи, неоснователни и недоказани обвинения (по адрес на) Русия няма да останат без реакция", предупреди Песков, говорейки пред журналисти. Представителят на Кремъл не уточни какви ще бъдат тези ответни мерки. "Не искам да влизам в подробности, не виждам смисъл от това", каза той, като в същото време отбеляза, че във всеки случай действията на Русия ще бъдат в (защита на) на нейните интереси.
По-късно, в предаването "Голямата игра" по Първи канал на руската телевизия, Песков нарече позициите на Чехия и България в дипломатическия скандал "шизофренични".

"Несъмнено действията на Прага и София предизвикват: а) раздразнение; б) съжаление; в) неразбиране", коментира говорителят на Путин. Той изрази "желание, разбира се, все пак да видим някакви промени в тази шизофренична позиция" на Чехия и България.
Москва реагира "достатъчно енергично" при сегашната ситуация, коментира Песков. Според него Чехия и България трябва да осъзнаят, че не може да се отправят без основания сериозни обвинения по адрес на Русия или на която и да било друга държава. В противен случай обвиненията "автоматично девалвират" и се връщат като бумеранг по страните, които са ги отправили, увери той.

Представителят на Кремъл нарече обвиненията срещу Русия "глупости, (които) нямат никакви основания, те са лъжа". "И ние категорично не приемаме подобни обвинения", подчерта той.

Песков изрази задоволство, че в този случай "агресивната европейска солидарност не доминира и много държави от ЕС се опитват да оценят ситуацията балансирано и трезво, а също и трезво боравят с фактите". "Ние, разбира се, си даваме сметка, че определен лагер (на новите страни членки на) Европейския съюз в продължение на много години демонстрират много враждебно поведение към Русия, но се надяваме, че все пак това поведение ще бъде балансирано от гледната точка на тези държави, които са основата на Евросъюза и все така са склонни към по-трезв анализ", допълни той, съобщава БТА.

На 17 април Чехия обяви официално, че Русия е замесена във взривовете в оръжейни складове в източното село Върбетице през 2014 г., при които загинаха двама души. Прага изгони 18 руски дипломати, които според нея всъщност са агенти на спецслужбите. Русия протестира остро и на свой ред експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва.

Вчера българската прокуратура съобщи, че подозира шестима руснаци, че са замесени в причиняването на четири взрива в страната от 2011 до 2020 г., в които е била съхранявана продукция на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, отбелязва ТАСС. В складовете във Върбетице също е имало боеприпаси на Гебрев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ