нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България още не може да одобри преговорната рамка за членство на Северна Македония в ЕС

Снимка от сайта на Министерството на външните работи 

Имаме шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Вчера тя беше в германската столица, където по покана на германското председателство на ЕС се състоя дискретна среща с представители на правителството на Република Северна Македония. Северна Македония и България трябва да изгладят различията си до 10 ноември. 

"Не можем да си затваряме очите и да не забелязваме, че има проблеми в изпълнението на Договора за добросъседство. Трябва да се спазват добросъседските отношения с България. За съжаление наблюдаваме трайно и системно неспазване на Договора и не говоря само за историческата комисия. Имаме забележки по изпълнението и напредъка по важни инфраструктурни проекти като Коридор 8. Има случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, както и нежелание на Северна Македония да се придържа към за спазването на формулата за езика в договора. Чуваме обвинения, че България не признава реалността. Ние я признаваме и то дори само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата. В същото време обаче забелязваме, че незабелязването на историческата истина има отзвук в настоящето", допълни Захариева.

По думите й, все още има шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка. "Не е много време, но фактът, че германското председателство е ангажирано, дава добри индикации. Би било най-вече във вреда на Скопие, ако не желаят да се впишат в определената рамка. Има страни в ЕС, които не са чак толкова добре настроени за разширяването на границите на Съюза", каза Екатерина Захариева след среща с министрите на европейските въпроси и външните работи на Северна Македония в Берлин. 

Тя отчете, че има напредък по отворените въпроси. "За краткото име е важно те да декларират, че това не е е свързано с териториални или малцинствени претенции. По отношение на езика също им сближаване на позициите", отчете външният ни министър.

Преди дни пред Ройтерс Екатерина Захариева заяви, че България губи търпение по отношение на нежеланието на СР Македония да прилага Договора за приятелство, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г. 

още по темата
още от Политика