Борисов: България се върна на газовата карта

Борисов: България се върна на газовата карта

Борисов: България се върна на газовата карта

България се върна на газовата карта. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб днес.

"В газоснабдяването успяхме да имаме движение на природен газ от различни източници: азерски, американски, руски, какъвто докарат на нашата собственост в Александропулис, където българската държава стана акционер. Да, пандемията забави гръцката връзка. Там са 2 гръцки компании: едните произвеждат тръбите, другите строят. Те спечелиха търга. Полагаме огромни усилия, но работниците не могат да излязат от домовете си в Гърция, за да дойдат да работят на връзката. И затова се забави. "Балкански поток" стана, но "Балкански поток" устройва всички държави в региона: и Турция, и Сърбия, и Северна Македония, и Босна и Херцеговина, и нас – получаваме транзитни такси", допълни Борисов.

"Чирен", където миналата година направихме 3D сеизмистиката. Полска компания беше спечелила търга. Тя каза, че капацитетът на "Чирен" може да се разшири. Затова февруари пускаме поръчка за подмяна на всички стари руски компресори, които са там, както подменихме всички по трасето. Когато имаме целия газов хъб "Балкан": гръцка връзка, "Балкански поток", връзките със Сърбия, Румъния, с Гърция, тогава ще направим откриване и ще поканим всички съседи, които имат интерес", каза още министър-председателят. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ