Борисов: Европа трябва да е твърда спрямо мигрантите

Борисов: Европа трябва да е твърда спрямо мигрантите

Борисов: Европа трябва да е твърда спрямо мигрантите

"Европа е най-доброто място за живеене, всички искат да отидат там и затова трябва да се съобразяват с нея. Европейските политици бързо трябва да застанат на твърда позиция спрямо мигрантите." Това заяви премиерът Борисов по време на публична лекция на тема "България, Балканите, Европа и светът", която изнесе в УНСС днес. Според него " най-правилно е да държим миграционния натиск извън Европейския съюз", затова "споразумението с Турция за мигрантите е най-правилно. ЕС трябва да се загради отвън с всички възможности, които имаме ние."

В началото на словото си, той изказа съболезнования за загиналите в катастрофи през последните дни  и поздрави Григор Димитров за победата му снощи на тенис  турнира в Лондон.

Борисов сподели и притеснения от задълбочаващата се политическа криза в Германия в контекста на провала за съставяне на правителство, както и за отношенията между ЕС и Турция.  "В ЕС има недоверие към Турция, но това е най-силната армия в южния фланг на НАТО, посочи премиерът. Мирът и преговорите са най-доброто средство за решаване на проблемите. Имаме добри отношения с Турция и затова има малък миграционен натиск върху нашата южна граница. Длъжни сме да си проведем разговорите и Турция да е стратегически партньор и в ЕС, и в НАТО, макар и за членство в ЕС да не става дума. Длъжни сме да не се поддаваме на емоции, а да търсим  прагматични решения, заяви Борисов.

За пореден път той призова Европа да обърне внимание на Балканите.  "Преди години темата за Балканите не стоеше на дневен ред в ЕС, обаче вече има Брекзит и Балканите могат да заместят излизащата от Съюза Великобритания  с нейната природа и  население", отбеляза той. Ако Балканите не влязат в ЕС, това ще предизвика напрежение в бъдеще и формиране на сфери на влияние от други велики сили, предупреди Борисов. За тези шест месеца /колкото е българското председателство на Съвета на ЕС/ не може да се даде дата за влизане в Евросъюза на тези страни, но може ясно да се каже на младите хора в региона каква е тяхната перспектива, за да не я напускат. Когато излязат младите хора от една страна, остават само пенсионерите, няма кой да работи и икономиката спира, каза Борисов. Той изрази надежда в близко бъдеще да падне цената на роуминга в страните от Балканите.

Борисов сподели още, че е оптимист за влизането ни в "Чакалнята на Еврозоната". Споредн него Шенген ще бъде преработен и свободата за преминаване на границите ще бъде преразгледана. Ние имаме добри отношения с арабските страни, с Китай и Иран. Ако Русия спазва Минските споразумения, то санкциите ще паднат и там, коментира той. Ключовата дума е мир и към него трябва да се стремим всички, защото от войната по-лошо няма, каза Борисов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ