Борисов иска разговор с ЕК за бъдещето на мините и тецовете на въглища

Борисов иска разговор с ЕК за бъдещето на мините и тецовете на въглища

Борисов иска разговор с ЕК за бъдещето на мините и тецовете на въглища

Премиерът Бойко Борисов е разговарял в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса с намаляването на употребата на въглища в икономиката. Българският премиер е в Брюксел, където ще участва в двудневна Среща на върха на лидерите от ЕС, която се провежда за втори път от началото на пандемията присъствено. Преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, както и постигането на климатична неутралност на ЕС до 2050 г. са сред основните теми на срещата. Европейските лидери ще разгледат и настоящата обстановка, свързана с коронавируса, отношенията между ЕС и Африка, както и други външнополитически въпроси.

Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища, отбеляза Борисов в публикация в профила си във Фейсбук. "България е такава - близо 60% от енергията се произвежда с въглища. Нашите разчети бяха до 40% таван на въглеродните емисии, това беше пределът на нашите сили, да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент БСП, ДПС, десните извън ГЕРБ са гласували за 60 % таван. Многократно съм говорил, че искам консолидация, разговор за бъдещето на мините, на топлоелектрическите централи, но досега получавах само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в Европейския парламент опонентите му гласуват различно.", пише още той.

Предстои български експерти да изготвят писмо до ЕК, в което да се посочат всички проблеми, които България ще срещне, ако се премине към скорошно затваряне на топлоелектрическите централи (ТЕЦ).

Борисов отбелзява още, че приветства предложението на ЕК за въвеждане на общи правила за оценка на епидемичната обстановка в ЕС. Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави в ЕС да бъде прозрачно и справедливо. Всяко затваряне на икономиките вече ще е фатално, посочва премиерът.
Преговорите с Великобритания са много трудни. Надявам се да се намери компромисно решение, при запазване на единството на ЕС. Времето вече е много малко, коментира още министър-председателят

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ