Борисов: НАТО е в бойна готовност, ние какво правим?

Борисов: НАТО е в бойна готовност, ние какво правим?

Борисов: НАТО е в бойна готовност, ние какво правим?

ГЕРБ иска свикването на извънредно заседание на парламента заради нарастващото военно напрежение около Украйна, стана ясно на брифинг на партията днес.

„Внасяме 59 подписа на депутати, при необходими 48, за свикване на извънредно заседание на парламента. В поставено НАТО в пълна бойна готовност на нашата граница, ние като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, на министрите, да бъдем по-единни от всякога, за да защитаваме сигурността си, нашите интереси. Трябва проактивна позиция и политика на управляващите. Дрънкат се оръжия близо до нашата граница”, заяви лидерът на партията Бойко Борисов.

Преди това той отбеляза, че по последни информации Алиансът е в пълна бойна готовност. 

„Само преди малко на сайта на НАТО излезе информацията, че съюзниците от НАТО поставят силите си в бойна готовност и изпращат допълнителни подкрепления в Източна Европа заради агресивното поведение на Русия. Ние продължаваме да се информираме от чуждестранната преса”, заяви Борисов. „Логичен е въпросът - когато НАТО е в пълна бойна готовност, в какво състояние е българската армия?”, попита Борисов. "Бойната готовност означава бойна готовност и за нас. Правим се, че няма проблем, не забелязваме, не участваме в решението”, подчерта той. И констатира недоволно: "Може ли да осъмнем в състояние на война и да не знаем какво се случва?!"

 „До този момент сме чули 3 изявления -  на министър-председателят Петков, на външния министър, остро изказване, и на военния -уклончиво. А коментарите на коалицията са, че това са лични мнения”, каза Борисов. И попита: "Искано ли е и давано ли е разрешение за разполагане на чужда бойна техника у нас?"

Борисов отправи и упрек, че на провеждания днес съвет на външните министри на ЕС, посветен на казуса  Русия-Украйна, страната ни е представена от зам.-министър.

„Какво по-важно когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост от подобни военни действия на 300-400 км от България?”, попита още Борисов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ