Борисов: Готов съм да си тръгна по всяко време, но правителство и парламент да останат

Борисов: Готов съм да си тръгна по всяко време, но правителство и парламент да останат

Борисов: Готов съм да си тръгна по всяко време, но правителство и парламент да останат

Готов съм да си тръгна по всяко време, но правителството и парламентът да продължат работа, ще продължа разговорите с коалиционните партньори и предлагам варианти - аз си тръгвам, правителството и парламентът продължава. Това заяви премиерът Борисов в речта си пред участниците в провелата се днес национална партийна конференция на ГЕРБ.

За събитието пристигнаха членове на партията от цялата страна, депутати, министри, общински съветници, областни и общински ръководители, кметове, поради което движението по бул. "Цариградско шосе" тази сутрин беше затруднено. 

Пред събралото се множество на открито Борисов сподели какво са направили с техните коалиционни партньори, ВМРО, НФСБ и СДС през годините, а на моменти думите му бяха прекъсвани от бурни ръкопляскания и викове: "Бойко!" 

"Само след няколко дни ще пуснем още 8 спирки – третият лъч на метрото - да имат какво да спират и блокират. Много пъти сме говорили за нашите успехи. Когато беше финансовата криза ние успяхме като правителство и партия не само да запазим държавата, но в последните 3 г. да вдигаме БВП с милиарди на година и винаги сме били в двойката или тройката на най-бързо развиващите се държави. Последно отчетохме - като втори или трети най-малък външен дълг. Ние се справихме най-добре и с пандемията и най-бързо пуснахме хората, за да защитим психическото им здраве и да заработи икономиката. Много възложихме за възнагражденията на хората на първа линия, всяка година вдигаме и доходите. Успяхме да се справим в борбата с корупцията. Кои ни обвиняват – контрабандата беше 44%, когато нашето правителство влезе да управлява, сега е под 3%. Най-лесно е да ни атакуват, че имаме отношение в избора на главен прокурор", заяви Борисов.

Премиерът обясни и защо работата на това Народно събрание трябва да продължи до завършване на мандата му напролет. Без Народно събрание:

  • не може да се направи извънредно положение, ако пандемията наесен нарасне; не могат да се вземат заеми, ако икономиката блокира; 
  • не могат да се правят промени в законите, с които да се предлагат нови мерки за хората и бизнеса;
  • не могат да се удължават срокове за данъци, осигуровки, решения за ТЕЛК, лекарства и др.; 
  • ако се открие лечение или ваксина срещу коронавируса на ниво ЕС, Народното събрание е това, което може да даде правомощия на здравния министър да участва в сключването на споразумения;
  • без НС няма актуализация на държавния бюджет и няма да могат да се покрият направените до момента плащания към бизнеса и хората; 
  • без НС няма как да се увеличат обезщетенията за безработица и срока на получаване на подкрепа, както и няма как да има промени в мярката 60/40, ако отново се наложи да се затворят училища и детски градини. 

"Аз съм най-проверяваният политик в България през всичките тези години. Усещам напрежение в обществото заради исканото чувство за справедливост. Никога не сме се месили в съдебната власт. Единственото, което сме направили е, че не издигнахме кандидат за избора на главен прокурор. Не моя подпис стои под указа на президента Радев за назначаване на главен прокурор, а неговия. 11 пъти подред заедно с вас съм печелил избори. Три пъти със служебно правителство. Последното беше на президента Радев. Нас не ни е страх, но не вярваме на Радев. Нямаме никакъв проблем със служебно правителство", каза Борисов, но подчерта отново, че при този вариант в следващите месеци ще бъде блокарана работата на Народното събрание.

След това даде ясен хоризонт с кого партията може да продължи политическите си партньорства. "Имаме коалиционно споразумение, че трябва да изараме мандата. В същото време съм убеден, че след като толкова много олигарси им нарушихме комфорта и милиардите, които влизат в техните джобове. Ние от ГЕРБ с ДПС никога не сме правили коалиция и няма да правим коалиция. С БСП също няма да правим коалиция и това е записано като решение на конгреса на ГЕРБ. Нашите партньори са патриотите и СДС. Не зная дали колегата Христо Иванов си дава сметка, че връща на власт тези хора, срещу които уж се бори. Аз си давам сметка и ГЕРБ като партия няма да допусне това, заяви още Борисов.

Виждам тук 20-30 провокатори да ми викат, но те не питат за тези изчезнали 100 милиона докато вътрешен министър бе Пламен Узунов в кабинета на Радев, добави той.

"Аз съм готов по всяко време да си тръгна. Правил съм го. Готов съм. И заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение. Аз не съм Радев да се радвам, когато хората се бият по улиците. Ако ние сме толкова силни и единни, както казвате, какъв е проблемът да има служебно правителство?!", обяви Борисов, при което от събралото се множество се чуха недоволни възгласи. 

"Имаме да направим много работи в партия ГЕРБ. Поел съм ангажимент, иначе още днес щях да кажа датата, на която си подавам оставката. Трябва да осигурим стабилността. Идват много тежки месеци. Зимата ще бъде много трудна. И на нас ни трябва вот, ако народът избере нас. Или този, който изберат, да си понесе своята отговорност", прогнозира той. "Никога се съм ви подвеждал и затова винаги сме печелили на избори", добави министър-председателят и обобщи "Ние сме за единството на нацията, каквото и да се случи, каквото и да ни коства като партия, за нас най-важното е единството на нацията.  На финала призова съпартийците си да не се поддават на провокации. 

"Аз лично очаквам, че трябва да се довърши този мандат понеже е много важно да остане правителството, да се работи здраво в тази криза, при този вирус, наистина нещата трябва да бъдат в здрави ръце, а те бъдещето да бъде неопределено", коментира при пристигането си на конференцията кметът на Търговище Дарин Димитров.

"Моето мнение е, че при всички случаи трябва да продължи правителството да работи, по никакъв начин не могат да ме убедят тези хора, които са излезли в момента. Не казвам, че няма хора, които най-чистосърдечно излизат и протестират за нещо, но в края на краищата единственият начин да се решат каквито и да е било проблеми е чрез избори", каза Дора Петкова от ГЕРБ-София.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ