Борисов: Несигурният резултат от изборите би влошил рейтинга на България

Борисов: Несигурният резултат от изборите би влошил рейтинга на България

Борисов: Несигурният резултат от изборите би влошил рейтинга на България

Несигурният резултат от изборите би могъл да влоши положителната перспектива на рейтинга на България. Това заяви премиерът Бойко Борисов във видео в профила си във Фейсбук по повод информацията от международната рейтингова агенция Fitch Ratings, която обяви, че повишава перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута. В съобщението на рейтинговата агенция са посочени факторите и причините, заради които те ни дават по-висока оценка.

"Ние сме единствената държава, която по време на пандемия повишава на положителна перспектива кредитния си рейтинг. На първо място това е нашата възможност да се справим с рисковете, които стоят от пандемията. Ние показахме много добри резултати в периода на пандемията и те оценяват тези наши действия, както и по-доброто икономическо развитие на страна и стабилната политическа среда, в която се развива нашата страна", коментира премиерът. 

От своя страна финансовият министър Кирил Ананиев отбеляза, че към становището на Fitch е приложена таблица, която показва как се е изменила перспективата в страните, които имат нашия кредитен рейтинг. "Ние сме единствената държава, която по време на пандемия повишава на положителната перспектива", отбеляза Ананиев.

"Най-добрите специалисти икономисти и финансисти по света и в САЩ казват, че международната рейтингова агенция повишава перспективата от стабилна в положителна. Това пишат за нас най-добрите икономисти в света, а тяхната работа е да оценяват. Положителната перспектива оценява намалението на макроикономическите рискове - нашето управление намалява макроикономическите рискове, въпреки пандемията, подкрепена е от по-устойчива икономика и стабилна рамка на политиката. Според рейтинговата агенция краткосрочните негативни рискове, произлизащи от пандемията, са несигурният резултат от изборите", подчерта Борисов. 

Премиерът отбеляза още, че индикаторите на публичните финанси са по-добри от тези на другите държави. "Въпреки негативните последици от пандемията, благодарение на дългосрочната, благоразумна фискална политика, индикаторите за публичните финанси остават по-добри в сравнение с другите държави със същия рейтинг, както и спрямо държавите от ЕС. Становището е подкрепено с конкретни данни. Фактори, които биха могли да доведат до понижаване на рейтинга са неблагоприятни политически развития, които да намалят доверието в икономическото възстановяване", каза премиерът и добави, че според него неблагоприятно политическо развитие е сегашната коалиция да не управлява. 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ