Борисов обяви ремонта на кабинета – сменя петима министри

Борисов обяви ремонта на кабинета – сменя петима министри

Борисов обяви ремонта на кабинета – сменя петима министри

На извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, заедно с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, обяви рокадите в кабинета, след проведения коалиционен съвет тази сутрин. Общо 5 са новоназначените министри.

Лъчезар Борисов е новият министър на икономиката. Той е служител на Министерството на икономиката от 2002 година, когато е назначен като главен експерт. От 2006-а до момента отговаря за отделите „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“. Изпълнявал е и длъжностите началник на отдели „Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг“ и „Стратегически анализи и прогнози“. Член е на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

[[{"fid":"357739","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":436,"width":784,"class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]

Кадър: YouTube

Кирил Ананиев е назначен за министър на финансите. До момента той оглавяваше Министерството на здравеопазването, а в периода 1998-2017 г. е бил заместник-министър на финансите в общо четири правителства. В Министерството на финансите започва работа през 1980 година.

[[{"fid":"357738","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":850,"width":650,"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Снимка: Министерски съвет

Мястото на Ананиев в Министерството на здравеопазването ще заеме изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, проф. д-р Костадин Ангелов, дългогодишен хирург, магистър по медицина, обществено здраве и здравен мениджмънт, както и финанси.

[[{"fid":"357734","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":2016,"width":1512,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Снимка: УМБАЛ „Александровска“

Вицепремиерът Марияна Николова поема ръководството на Министерството на туризма. Тя ще продължи да изпълнява задълженията си като заместник министър-председател по икономическата и демографската политика – пост, който заема от ноември 2018 година. Николова е преподавател в Института по публична администрация към Министерския съвет.

[[{"fid":"357733","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1061,"width":768,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Снимка: Министерски съвет

Главен комисар Христо Терзийски е новият министър на вътрешните работи. От 2015 г. досега той заемаше позицията на директор на Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР. Бил е началник на сектор „Наркотици“, както и заместник-началник на отдел „Криминална полиция“ към СДВР.

[[{"fid":"357732","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":430,"width":640,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Снимка: ГД „Национална полиция“

Бойко Борисов остава премиер, вицепремиерите Томислав Дончев, Екатерина Захариева и Красимир Караниколов също запазват постовете си. Освободени са досегашните министри финансите, икономиката, вътрешните работи и туризма – Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова.

„Младен Маринов го сменяме първо, защото някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. И второ – защото на „Росенец” имаше заявен протест и те трябваше да организират така протичането му, че да не възникват подобни скандали и да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват”, коментира Борисов.

„Министър Горанов безспорно постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен“, заяви още той.

„Караниколов в много сфери се справя, но започнах да чувам за неща, които се случват там, във връзка с раздадените бонуси, така наречени, или грантове, в Министерството на икономиката. Искам там контролът да е изключително строг“, поясни премиерът.

„След финансово-икономическите мерки, които са най-важните, с оглед на ситуацията около пандемията, ще продължим работата с приоритизиране на програмата на управление и извеждане на някои приоритети, които „Обединени патриоти“ настояваха във времето да минат малко по-напред“, отбеляза вицепремиерът Каракачанов.

Борисов съобщи, че в следващите дни ще бъдат назначени и нови заместник-министри. Освен това в понеделник ще бъдат представени финансови, социални и икономически мерки, свързани с пандемията, като някои от тях ще наложат спешни промени на закони.

„Аз съм казал много добре – след мандата аз отивам да си ръководя партията, да си укрепваме структурите, защото сега всички я ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителството. И се допускат грешки в самата партия, самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора, или тези, които мнението им тежи, са ангажирани с министерства, кметства или са депутати“, коментира министър-председателят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ