Борисов: Председателството беше изпитание за европейската ни идентичност

Борисов: Председателството беше изпитание за европейската ни идентичност

Борисов: Председателството беше изпитание за европейската ни идентичност

Премиерът Бойко Борисов отчете пред парламента постигнатото в рамките на българското европредседателство, което приключи през юни. 

Мотото на българския парламент - "Съединението прави силата" стана слоган и на цялата Европейска комисия, каза той пред депутатите. 

Резултатите, които постигнахме показват нашата отговорност и професионализъм, нашата ангажираност с европейската кауза и способността ни да работим за нея, посочи в отчета си Борисов.

Мотото на Българския парламент, стана слоган на целия ЕС в изминалите шест месеца. "Съединението прави силата" е смисълът на европейската кауза и макар, че идва от историята ни, трябва да остане като основния принцип на българската политика и в бъдеще, заяви премиерът.

Това беше първото Председателство за нашата страна след приемането ни в ЕС. То беше изпитание за европейската ни идентичност. Но ние показахме, че България може да работи убедително като европейска държава, да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за тяхното постигане, заяви още Борисов.

Той благодари на всички министри и експерти от администрацията в София, както и на тези, които работиха в Брюксел. "Всички те бяха изцяло ангажирани и отдадени на отговорната мисия в работните групи и формати, в организирането на събитията, така както и в реализирането на заложените политики и законодателните досиета", продължи той.

Борисов посочи, че европредседателството е започнало със 105 отворени законодателни досиета на 1 януари тази година. В впоследствие Европейската комисия представи още 30 нови предложения, по които е работено. Равносметката е: 46 постигнати споразумения с Европейския парламент; 39 законодателни досиета, по които сме обединили позициите на всички 28 държави членки в Съвета, за да може да започнат преговори с Европейския парламент; 58 Заключения на Съвета; 1 Заключение на Председателството; 6 Препоръки на Съвета; 17 Доклада за напредъка, от които 5 Доклада на Председателството.

В речта си той говори още за поставения акцент върху прехода към кръгова икономика и еко-иновациите, поставянето на младите хора в центъра на дебата, европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната, изпълнението на поставената политическа цел за насърчаване на конкурентоспособността, върху която българското председателство е положило максимални усилия.

Целия текст на речта му и видеозапис може да видите в сайта на БНТ тук

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ