Борисов: Приключихме с третата вълна на COVID-19

Борисов: Приключихме с третата вълна на COVID-19

Борисов: Приключихме с третата вълна на COVID-19

С чест можем да кажем, че сме приключили и третата вълна на COVID-19 в България. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов при пристигането у нас на 273 780 дози от covid-ваксината на Pfizer/BioNTech. Борисов заяви, че от тази нощ институтът "Роберт Кох" е извадил България от високорисковите държави и вече сме в зона с по-нисък риск, като Гърция, Малта.   

"Ние сме заедно с Австрия, в която от октомври има пълен локдаун. Можем да кажем, с чест, че сме приключили и третата вълна с намаляването на заболелите", каза още премиерът в оставка и призова критиците му да погледнат с какви мерки останалите държави са на нивото на България.

Борисов обърна внимание и на доставките на ваксините срещу коронавирус. Той благодари на ЕК и големите държави-членки на съюза за доставките на ваксини. "По 30 000 души трябва да се ваксинират на ден, на макс трябва да се мобилизира системата", каза още той. 

Премиерът в оставка Бойко Борисов коментира, че всеки ден чака да бъде разпуснат този парламент. "Това е най-краткият парламент и предполагам, че ще го бавят още, за да приемат още неща. Винаги съм бил за стабилна държава. Държава, в която непрекъснато се правят протести, няма как да върви напред. Да, има смисъл от протестите, ако има за какво. Аз съм за диалог, разбирателство. Това е демокрацията и всичко е в техни ръце", коментира той. 

Относно състава на ЦИК, според Борисов председателят на ЦИК най-вероятно ще бъде от партията на Слави Трифонов, а зам.-председателят ще е от някоя от другите партии. По думите му, председателят на комисията трябва да е от първата политическа сила - ГЕРБ, както сочи демокрацията.

На въпрос как гледа на желанието да бъдат закрити Специализираният съд и Специализираната прокуратура, Борисов отговори: "Как за една седмица направиха всичко това? Утре могат те да се сговорят и да направят правителство за 15 дни. Това правителство да вкара бюджет, актуализация, да закрият спецсъда или каквото искат. Тяхна работа. Носят си отговорност за това. След 15 дни подават оставка и отиваме на предсрочни избори. Рулетката пак ще се завърти. Ще дадат на мен. Аз ще го върна един ден. На втория - вторият. На третия – третият. С 3 дни ще забавим изборите", посочи премиерът в оставка. 

Относно "зелените коридори" за ваксиниране здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов каза, че организацията ще продължи, както до момента. В началото на следващата седмица ще се направи анализ на необходимите бройки за фазите и за личните лекари. "Ако имаме достатъчно количество ваксини, което да обезпечи ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, "зелените коридори" могат да бъдат удължени", обясни той.

Здравният министър в оставка обяви, че от 10 май в информационната система стартира модул, с който личните лекари ще могат да подават заявка за желаните от тях ваксини и така ще се състави график за получаване. Според него е важно да се осигурят достатъчно количества препарати срещу коронавируса за личните лекари, които да имунизират. 

"Считам, че проведохме достатъчно силна комуникационна кампания за ваксините. Когато започнахме процеса по ваксиниране, ние бяхме с един от най-ниския процент желаещи да се ваксинират в Европа. Сега се видя, че повече от 65% от българите желаят да се имунизират", уточни здравният министър в оставка. 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ