Борисов се отказа да влизаме в Шенген

Manager News

Един от дългогодишите външно-политически приоритети на премиера Борисов - влизането ни в Шенген вече не е на дневен ред. Това стана ясно от негово изявление в началото на посещението му в Берлин днес следобед за участие в програмно заседание на групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бундестага.  "За немските инвеститори ще бъде добре България да влезе в чакалнята на Еврозоната, защото това гарантира още повече инвестиции. Що се касае до Шенген - в момента не знам дори дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Ползваме цялата шенгенска система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика, пролиферацията.Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби. С Турция споразумението ни работи. Благодарение на личното ни споразумение с Ердоган ние нямаме натиск от Турция. Но всеки ден ние връщаме на Гърция 100-150 мигранти." Ако сме  в Шенген, те "ще напънат и България.", коментира премиерът. " Имаме хубава поговорка: "Всяко зло за добро". Към днешна дата, дори да съм опозиция, няма да приема влизане в Шенген", обясни Борисов.

"България отговаря за една изключително важна задача, а именно защитата на външните граници на Европа. Искам да благодаря на България за това, че спазвайки правилата на ЕС, гарантира по изряден начин защитата на външната граница с помощта на "Фронтекс", заяви на свой ред домакинът на срещата, Александър Добриндт, председател на Групата на ХСС Александер Добринд, който посрещна българския премиер в Берлин.  Икономическите отношения между Германия и България са изключително близки, в момента дори Германия повече внася от България, отколкото изнася за България, подчерта той.

"Нашите икономически отношения са изключително близки, както между Германия и България, така и между Бавария и България. В областта на автомобилите например имаме много заводи. Бихме били доволни, ако тази тенденция се засили.", каза Добриндт. В отговор на журналистически въпрос по този повод той  отбеляза, че разполагането на един голям автомобилен завод в България на германски производител е в дебати. „Всички сме наясно, че става дума за икономически въпрос, това е стопанско решение, в което политиката не може да се меси. От друга страна сме наясно, че политиката поставя политическите рамки и нашата среща е в този контекст“, уточни председателят на Групата на Християнсоциалния съюз.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ