Борисов ще чества в Македония Илинденско-Преображенското въстание

Борисов ще чества в Македония Илинденско-Преображенското въстание

Борисов ще чества в Македония Илинденско-Преображенското въстание

България и Македония са пред подписване на Договор за добросъседство, а през август премиерът Бойко Борисов ще отиде в Македония за честванията на Илинденско- преображенското въстание. Това стана ясно след срещата днес между българския премиер Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев, който е на двудневна официална визита у нас. Въпросният договор е сочен като най-положителният резултат от срещата днес в София най-вече от македонските медии, които обаче задават и въпроса "На какъв език ще бъде изготвен документът?"

"Това е въпрос, който на този етап остава отворен, коментира македонската информационна агенция „Макфакс“ ".България е първата държава, признала Република Македония, но не и съществуването на македонска нация и македонски език. Официална София стои зад тезата, че македонският език представлява регионална форма на българския език, базиран на българския диалект. Пробив по отношение на преговорите за езика е постигнат през 1999 г., когато тогавашният премиер Иван Костов призна правото на Македония да си служи с официалния език. По правило обаче формулировката, която България използва за македонския език, е "официален държавен език" или "официален език на държавата", пише още агенцията, цитирана от "Фокус".

Този въпрос бе зададен и по време на брифинга на двамата премиери след срещата им. "Има думи, които биха могли да имат различно тълкуване.", заяви в отговор Бойко Борисов. "Ние, като държава първи сме признали Македония. В Конституцията на Македония е казано какъв език има тази държава. Съответно тя трябва да подпише договора на езика, който е вписан в Конституцията ѝ, иначе ще си нарушите Конституцията", допълни българският премиер.

"Аз съм много добронамерен човек и истински обичам вас като хора. По-близък народ нямаме. Когато историците предложат термини, за да затворим този договор. ще е огромен успех и крачка напред. Ще дадем добър пример на Балканите и ще отворим път на Македония по пътя към НАТО и ЕС. Затова искаме да го направим. Ако се подведем само по националистически чувства нищо добро не ни очаква", обобщи той.

Малко повече конкретика внесе Зоран Заев, който дори уточни и датата, на която се очаква подписването на договора. "Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем Договора за добросъседство." , каза той, визирайки предстоящото посещение на Борисов на 2 август - дата, на която се чества и Илинден. „Това което правим, е по-ценно от всеки договор. Това е акт на покланяне към общата история. Това е много по-ценно от всеки договор. Това са малки детайли. Двамата министри ще преговарят, за да могат да изгладят всичко това и тази цел, която си дадоха,  е на 2 август да подпишем договора, когато дойде премиерът Борисов.", допълни той, откъдето стана ясно и че за тогава е отправена покана за визита в Скопие на българския премиер.

Много държави в Европа са дали пример как се развиват, когато заедно честват своите герои, своите исторически личности, посочи на свой ред Борисов. "Години се спори кое е общо и кое не, кои празници са общи, вместо да се караме за тях да се радват и от едната и от другата страна. Тодор Александров може ли да бъде повод за радост и в Скопие, и в София? Според мен, може. Дори и Вапцаров, нашите герои - ако искате може да се вкараме в тази тема. Има достатъчно остри хора и общности и в България, и в Македония, мърдане напред няма", коментира Борисов. "Това е нещо, което можем заедно да честваме, както и братята Кирил и Методий-  можем да им се радваме всички за това, което са направили. Вместо да са повод за радост през годините тези неща са се превърнали в повод за раздори. Затова и през август аз ще отида в Македония за честванията на Илинденско-Преображенското въстание", отбеляза той.

Македония днес затваря една глава на история на национализъм и омраза и отваря глава на европейско бъдеще, заяви още премиерът на Македония Зоран Заев и подчерта: "Македония има европейско бъдеще, има и приятели, които искат да помагат. Уважавам това и съм щастлив, че Македония има такъв приятел като премиера Бойко Борисов, който е щастлив, че може да помогне на своя съсед. Страна като моята може да бъде щастлива, че има такъв съсед с такова ръководство", заяви Заев. От София той отправи призив и към съседна Гърция: "Нашето приятелство е искрено. Не сме тук само да поискаме помощ. Намеренията ни са истински. Искам да кажа на приятелска Гърция - трябва ни помощ и подкрепа. Гърция също е страна от НАТО и ЕС".

Визитата на Зоран Заев в България продължава и утре.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ