Борисов: Ще направим огромен ремонт на кабинета

Борисов: Ще направим огромен ремонт на кабинета

Борисов: Ще направим огромен ремонт на кабинета

Коалиционният съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти" реши за запази своята стабилност и в този състав да продължи управлението на държавата до завършването на мандата. Трите министерски оставки - на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, поискани вчера от премиера Бойко Борисов, вече са депозирани, но ще бъдат гласувани, но след като бъде отхвърлен вота на недоверие.

"Ще обмислим и ще направим огромен ремонт на кабинета. Ако имаме политическа класа, днес трябва да правим ноември - декември - януари и февруари. В чии ръце ще гръмне кризата даже няма значение. Ще пострада народът, ще пострадат огромни маси. Няма никакво удоволствие в това да си премиер". Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиера Бойко Борисов след проведения Коалиционен съвет, на който управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" обсъдиха актуалната ситуация в страната и търсят решение на политическата криза. 

"България е правова държава и се движими по правила! Депозирани са при мене оставките на трима министри. Сега и те бяха горе и ги изслушахме много внимателно. Действително имат голяма подкрепа и всеки един от тях е свършил значими за държавата неща", каза още Борисов и похвали всеки един от тях поотделно.  

На свой ред Валери Симеонов заяви, че присъстващите на Коалиционния съвет са се обединили около няколко решения - коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до края на мандата. Най-сериозният въпрос, който трябвало да решат е  обсъждането и отхвърлянето на искания вот на недоверие, внесен от БСП, който днес стана ясно, че ще бъде разгледан в Народното събрание още в понеделник, 20 юли. След това вниманието им щяла да се насочи и към кадровите решения в кабинета. 

"Консолидирани сме за отхвърляне на вота, след това ще обсъждаме другите промени, искания на оставки за състава на изпълнителната власт", каза още Валери Симеонов. 

Премиерът акцентира, че ще мобилизират партиите в коалицията, за да преодолеят вота на недоверие. "Най-гротескното е партия като БСП да иска вот на недоверие. Мотивите им са изсмукани от пръстите", коментира Борисов.

"На вота трябва да покажем, че управляващата коалиция си има своето мнозинство в парламента и тогава, ако искат и милеят за държавата, и опозиционните партии трябва да кажат как виждат минаването през тази икономическа криза и медицинска, която ще се зададе. Христо Иванов с кого ще управлява или само пак върши черната работа на ДПС и БСП, за да могат да съборят ГЕРБ и Обединени патриоти, за да дойдат БСП и ДПС", попита Борисов. 

Той подчерта, че идват много тежки месеци  и изтъкна нарастващия брой на починалите от коронавируса, докато у нас все още някои хора отричат, че има пандемия:

"Идват много тежки времена и това е единственото, което обясних на колегите, че сега едни хора са недоволни от едно, други - от друго, но като гледам лицата на протеста, познавам ги всичките. Не си представям и държавата се управлява от такива хора. Тя ще катастрофира мигновено, убеден съм! Защото те са управлявали, ние сме ги видели какво могат", добави Борисов.

"Ноември, декември, януари и февруари ще бъде и тежка икономическа и социална криза и не е по силите на една партия или една коалиция да преведе държавата през това бурно море. Трябва консолидация на цялата нация.  Разделени ние в тази криза - повярвайте, ще падат правителства!  Служебно правителство е абсурд! Тогава ще се подмени протестът с нашия протест! Защото на този президент незрял или как го нарекоха - "фигурант", на който Шиши му реди кабинета ... но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже: "Кой е Шиши и как нареди на Радев  служебното правителство", а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати", коментира още премиерът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ