Първи пакет икономически мерки обяви Борисов

Първи пакет икономически мерки обяви Борисов

Първи пакет икономически мерки обяви Борисов

4,5 млрд. лв. ще предостави правителството в подкрепа на бизнеса и заетостта, обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет, на който представи първият до момента пакет икономически мерки за овладяване на последствията от кризата с коронавируса. От този ресурс бизнесът ще може да ползва кредити за общо 2,5 млрд. лв. като за целта, на Българската банка за развитие ще бъдат предоставени 500 млн. лв., които да се ползват като гаранции по кредитните линии. 

200 млн. лв. общо ще бъдат отпуснати за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на човек за хората, които са в неплатен отпуск заради наложените ограничителни мерки, които блокираха дейността на определени сектори в страната.

Половин милиард лева ще бъдат дадени от бюджета за изплащане на обещаните допълнителни възнаграждения по 1000 лева на всички, работещи в здравната система, служителите на МВР и Министерство на отбраната, каза още Борисов.

Над 1 милиард лв. вероятно ще бъдат и бюджетните разходи по поетия от правителството ангажимент да се плащат 60% от възнагражденията на заети в разрлични бизнеси, но при условие, че работодателите им няма да ги съкращават, допълни той.

Ще изпълним и ангажимента си да дадем великденски добавки в размер общо на 50 милиона лева за най-нуждаещите се пенсионери, заяви Борисов.  

Отлагането на плащането на данъци до 30 юни ще освободи ресурс от още 600 милиона лева за бизнеса в този период, поясни той.

"Ръководим се от правилото да спасим живота на възрастните и да осигурим работа на младите", подчерта премиерът.

Бизнесът в цял свят се претрансформира и ние също гледаме в тази посока. Имаме изключително мощен ITсектор и автомобилен клъстер, според които до 7-8 седмици ще можем да започнем да си произвеждаме и апарати за обдишване или т.нар. респиратори, каза още Борисов.

По думите му, много държави в Европа и света ни дават за пример за бързите мерки, които предприехме.

„Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. Сега те са изправени пред изключителни трудности, защото трябва да се разселват мигрантите на териториите на тези страни, за да се спазват карантинните мерки. България продължава да има нула миграция. Един ден това ще бъде отчетено като добре свършена работа“, каза още премиерът.  

Когато се изготвят социални, финансови, икономически мерки за неопределен период от време, няма досега учен в света, който да каже колко ще продължи - месец, два, три, година.

„Няма институт, който да каже има лекарство или ваксина. Няма един, който да се подпише под гаранцията и сигурността на бързия тест. Нашите лаборатории в Израел са заявили, че няма да могат да създадат ваксина по-рано от 8-9 седмици“, каза Борисов.

Той поясни, че вчера Европейската комисия направи обща поръчка за бързите тестове като поръчката от страна на България е за 1 млн. теста.

„Истински вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация или фирма е по-бърз или по-сигурен, или по-качествен“, добави Борисов.

„Проверете какви са спестяванията на граждани и фирми в банките. Те са огромни милиарди. Колко са на каса парите на фирмите – милиарди. Дайте да не се поддаваме на паниката кой какво има, да го похарчим. Схемата 60:40 ще глътне огромни пари. При това натоварване на лекари, армия, РЗИ-та, сега ще натоварим с новите норми социалните още повече. И навсякъде ще трябва да се плати допълнително възнаграждение за допълнителния труд. Много бързо ще излетят парите. Ние не сме нито немската, нито френската, нито американската икономика. Ако трябва и дълг ще направим, но това ще дойде, след като похарчим парите. Засега не виждам защо да задължавам следващото поколение. Ако се стегнем, спокойно ще удържим месец и половина – два“, прогнозира Бойко Борисов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ