Борисов за лотарията: За какво одържавяване става въпрос?

Борисов за лотарията: За какво одържавяване става въпрос?

Борисов за лотарията: За какво одържавяване става въпрос?

Премиерът Бойко Борисов отрече твърденията, че се извършва национализация на лотарийните игри. Той коментира акцията на прокуратурата в Комисията по хазарта и готвените промени в едноименния закон преди началото на правителственото заседание. 

„За какво одържавяване става въпрос? Ако е вярно това, значи не са платени стотици милиони такси. Дали е виновна комисията или хора от там ще бъдат осъдени, ще видим. В момента всички работят на пълни обороти. Никой не взима бизнеса на никого. Тази дейност е лицензионна. Ако някой не си е платил таксите, ще му се вземе лицезът. Бизнес, през който са минали 3 млрд. лв. не трябва да плаща такси ли?”, заяви министър-председателят.

Той заяви, че от няколко дни, докато е бил на срещата в Давос, в публичното пространство се ширели „дълбоки неистини” относно това, че някой има идея да национализира частен хазартен бизнес. Изказването на премиера идва след втората среща между собствениците на ФК „Левски” с феновете, която се проведе снощи на стадион „Герена”. На нея стана ясно, че „Левски” е получавал милиони от спонсорски дарения. Към момента клубът е платил около 7 милиона лева задължения за данъци и осигуровки и засега няма просрочени задължения към кредитори.

„На моето бюро има един доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), в който се казва, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони. Ако този доклад е верен, много хора ще имат проблем. Ако не е верен, има от какво да се безпокоят. В този документ обаче никъде не фигурира името на футболния клуб „Левски”. Не разбирам каква е връзката между доклада и бъдещето на отбора”, каза още премиерът и обеща в петък да се срещне с феновете на „Левски”.

„Ако одържават лотарията, няма да имам възможност да финансирам клуба”, каза снощи на пресконференцията Васил Божков. Припомняме, че на първата среща с феновете на отбора в неделя, собственикът на „Левски” Божков подхвърли, че ще спре финансирането на клуба, ако внесеният от Валери Симеонов и още шестима депутати нов законопроект за хазарта бъде одобрен от парламента. Той предвижда всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Това означава, че лицензите на „Национална лотария“ и „Лотария България“ ще бъдат отнети, като такъв за лотарийни билети ще има единствено Българският спортен тотализатор. В момента в България лиценз за лотария имат три фирми - Българският спортен тотализатор, който е държавен, както и две фирми на Васил Божков. А „Националната лотария“ е генерален спонсор на „Левски“ от една година.

„Изрично трябва да бъде вписано, че не може да се дава на концесия, аутсорсва, преотдава, да е в забранителния списък за приватиация, за да е сигурно, че освен държавата, никой друг няма да се занимава с тази дейност. Защото това е второто внушение - че други играчи трябва да се вкарат в този бизнес", коментира още Борисов. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ