Бойкот на новите правила: От "Възраждане" влязоха без "зелен сертификат" в НС

Бойкот на новите правила: От Възраждане влязоха без зелен сертификат в НС

Бойкот на новите правила: От "Възраждане" влязоха без "зелен сертификат" в НС

Парламентарната група на "Възраждане" влезе в сградата на НС, без да показва задължителните и за депутатите "зелени сертификати", с които от днес трябва да се влиза в сградата.

"Влязохме на работа както всеки друг ден. По принцип още когато беше гласувано това решение беше ясно, че няма механизъм, по който ние можем да бъдем спрени. Ние протестирахме още преди бъде въведен "зеления сертификат". Смятаме, че това е дискриминационна, ограничаваща мярка, която първо започна да бъде въвеждана на едни места, на други да не бъде. Второ чрез този "зелен сертификат" буквално ограничаваме достъпа на хората до работните им места и до образование. И аз не знам кой в един момент ще понесе последствията от щетите, които той нанесе", обясни за БНР Искра Михайлова от "Възраждане" . 

Тя потвърди отново и позицията на ПП "Възраждане", че ваксинацията е доброволен акт и не бива от него да произтичат права или задължения. "Нямаме против никой, който е взел своя информиран избор да бъде ваксиниран или пък това му е било наложено от някакви обстоятелства", добави Михайлова. 

Припомняме, че днес е първото пленарно заседание, за което депутатите трябва да представят "зелен сертификат" за ваксинация, преболедуване или за наличие на антитела за влизане в сградата на Народното събрание. Допускът става и след отрицателен тест за COVID-19. За целта на входа има и мобилен лабораторен пункт. В парламента са разположени и устройства за проверка на валидността на сертификатите. Освен за народните представители новите условия за достъп до парламента важат и за служителите на администрацията, журналисти и гости. 

Преди дни от пресцентъра на парламента съобщиха, че е отговорност на депутатите дали ще покажат своя сертификат. Националната служба "Охрана" (НСО) няма право да възпрепятства онези от тях, които не желаят да покажат съответния документ за COVID-19. 

Решението за промяна в условията и реда на влизане в сградите на парламента беше взето в началото на януари въпреки споровете между парламентарните групи. Основният аргумент тогава беше, че подобно изискване има и за редици обществени места. Депутатите счетоха, че така ще дадат пример и за засилване на ваксинацията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ