БСП държи на споразумение с ИТН

БСП държи на споразумение с ИТН

БСП държи на споразумение с ИТН

БСП държи на споразумение с ИТН, в което да присъстват приоритетите на левицата. Това стана ясно след срещата на БСП и ИТН, на което "Има такъв народ" представи своя втори проектокабинет. 

"Днес извървяхме втората крачка от тези четири, които ние си бяхме сложили като план. Първата беше по политиките в работните групи, за да уточним общите политики, които ни събират. Втората беше да разберем състава на МС предварително. Третата стъпка е да намерим формата за подкрепа - споразумение ли е, какво е, но да намерим подходяща форма за публична подкрепа. Този въпрос остана с колегите от ИТН да продължим да уточняваме утре и вдругиден. И четвъртото е утре в 14 часа ние свикваме Националния съвет на БСП, за да вземем окончателно решение", обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Тя отказа да коментира състава на проектокабинета на ИТН.

Относно споразумението, за което БСП настояваше, Нинова заяви: "Това е нашата трета стъпка или условие към ИТН, когато започнахме преговорите - да има някакъв вид политическо споразумение. Те приеха да разговаряме по този въпрос и остава утре и вдругиден да уточним какво точно ще бъде и какво ще съдържа. Ние предлагаме и държим в тази форма да присъстват приоритетите на БСП". 

В разговорите днес не бяха поканени ГЕРБ-СДС и ДПС. В предходните разговори, които бяха водени, от БСП поискаха споразумение с партията на Слави Трифонов, което да гарантира, че договорените политики ще се следват. По-рано през деня Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепят кабинет с мандата на "Има такъв народ" и и ще гласуват "против" в Народното събрание.

Припомняме, че в петък държавният глава Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство с кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов. Номинацията стана ясна минути преди връчването на мандата, а вчера от Президентството заявиха, че конституционната процедура е спазена. 

По Конституция първият проучвателен мандат се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая партия „Има такъв народ“, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила, която е коалицията ГЕРБ-СДС. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава. Ако и този опит не сполучи, следва назначаването на служебно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ