БСП и ГЕРБ искат оставката на здравния министър

БСП и ГЕРБ искат оставката на здравния министър

БСП и ГЕРБ искат оставката на здравния министър

БСП и ГЕРБ разкритикуваха остро решенията на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за справяне с пандемията и поискаха оставката му заради въвеждането на зелените COVID сертификати, които от утре ще се изискват при посещение на редица обекти, както и при мероприятия на закрито.

В свое становище Изпълнителното бюро на левицата настояват за отмяна на мерките, обявени от Министерството на здравеопазването вчера, както и за повторното им обсъждане. Според ИБ на БСП въвеждането от служебния кабинет на „зелен сертификат по този необмислен начин е неприемливо и неработещо“. „Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България, се мотивират от "Позитано" 20. Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?“, питат социалистите.

Ваксинирането е доброволен акт. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите", пише още в позицията.

„Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка“, завършват от БСП.

От ГЕРБ също обявиха на брифинг, че въвеждането на зелен сертификат е противоконституционно и настояха Кацаров да подаде оставка. Десислава Атанасова критикува Кацаров и го определи като „виден антиваксър“, а след това поиска той да се оттегли от поста си. „Искаме оставката на Стойчо Кацаров, той отдавна не е легитимен здравен министър, отдавана не разбира свойството и значението на действията си, а на 14 ноември народът ще вземе оставката на Румен Радев“, коментира тя. По думите ѝ въвеждането на зелен сертификат е саботаж срещу хората и бизнеса.

Според бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов Кацаров лъже, че е възможно гражданите да получат зелен сертификат с антигенен тест. „В паниката си и в страха си министър Кацаров забърка една много голяма каша, която много трудно може да бъде оправена“, каза Ангелов.

„С антигенни тестове никой не може да си извади зелен сертификат по начина, по който той е определен от Европейския съюз. Възможност за издаване на зелен сертификат с тест става само с PCR“, поясни той.

Междувременно пред сградата на Министерския съвет се провеждат протести срещу мерките. На място са лидерите на „Атака“ и „Възраждане“ – Волен Сидеров и Костадин Костадинов. Част от протестиращите нападнаха служебния просветен министър Николай Денков пред входа на сградата. Има засилено полицейско присъствие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ