БСП иска извънредно заседание на парламента

БСП иска извънредно заседание на парламента

БСП иска извънредно заседание на парламента

БСП иска извънредно заседание на Народното събрание, което да се проведе в понеделник, 10 август, в 13:00 часа. От Левицата днес внасят подписка за това. Новината съобщи на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова и уточни, че БСП не е правила консултации с другите партии за извънредното заседание. Нинова е готова и с дневния ред за исканото заседание.

"Определяме следния дневен ред: Първо, решение на Народното събрание, с което се задължава правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета в парламента във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от кризата. Второ, изслушване на министър-председателя и председател на партия ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи за недопустимото насилие над журналисти и граждани по време на Националната конференция на ПП ГЕРБ", каза още Нинова. 

Тя изтъкна, че икономическите последствия от коронакризата са тежки.

"Искаме отчет какво е състоянието на бюджета и прогнози за есента и зимата. Искаме прозрачност за харченето на всеки лев, предвидимост за икономиката и грижа за хората. Много зависи какво ще внесат като актуализация, за да кажем нашата позиция. Парите трябва да се решават в парламента. Трябва да се предвидят и пари за машинното гласуване”, каза още лидерът на БСП.  

"Последиците от кризата COVID-19 са тежки за икономиката и домакинствата. Последният месец премиерът Борисов обеща и раздаде близо 2 млрд. лв. без план, без стратегия извън парламентарния ред в парламентарната република само и само да потуши недоволството срещу себе си и правителството и за своето лично спасение. Това са парите на всички българи и искаме гаранции, че те ще стигнат до хората и реалната икономика, а няма да потънат в нечие чекмедже и до приближените до властта фирми. Искаме ясен отчет какво е състоянието на бюджета и прогнози за есента и зимата", каза още Нинова.

Лидерът на БСП настоя за прозрачност за харченето на всеки лев на българските граждани, предвидимост за икономиката и грижа за хората.

На въпрос дали БСП ще подкрепи актуализация на бюджета, Корнелия Нинова поясни, че много зависи какво ще внесат управляващите. "Защо я искаме? По няколко причини. Първата е принципната, че в парламентарна република въпросът за харченето на парите се решава в парламента чрез промяна на бюджета. Това е държавническо, институционално и юридическо основание. Политическото основание, че един човек години наред, включително и сега, когато е много тежко състоянието заради кризата и се задават много сериозни проблеми, решава еднолично, самостоятелно как да се харчат парите обикновено за партийни, лични и предизборни цели", каза още Нинова. 

На въпрос дали актуализацията на бюджета може да изчака до септември, Корнелия Нинова попита дали фалиращите фирми могат да изчакат до септември да се задълбочават още проблемите в икономиката, дали стотиците хиляди безработни, които останаха на улицата или в бюрата по труда могат да чакат до септември.

"Напротив, тези мерки закъсняха. Тези мерки трябваше да се приложат в началото на кризата още през май, както направиха редица европейски държави. Всеки загубен ден за тези мерки означава влошаване на процесите и в икономиката, и в домакинствата, и в жизнения стандарт на хората", коментира още тя. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ