БСП иска оставката на председателя на Народното събрание

БСП иска оставката на председателя на Народното събрание

БСП иска оставката на председателя на Народното събрание

БСП внася искане за оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата.

Корнелия Нинова представи пет аргумента за това. "Първият - непознаване Конституцията на Република България и погазване на правилника за работа на Народното събрание, който по силата на решение на Конституционния съд е закон. Второ, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на Народното събрание към придадък на волята на един човек. Трето, грубо погазване на правилата на законодателния процес и влошено каество на закона. Четвърто, незачитане на принципа на прозрачност и публичност в работата на парламента. Пето - думи, оценки и поведени, рушащи авторитета на институцията", каза още Нинова.

Според Нинова грехът на Караянчева се състои в това, че отклонява участията на премиера Бойко Борисов в парламентарния контрол. "Министър-председателят не е идвал от една година в Народното събрание. Последното му участие е било на 22 ноември 2019 г. Госпожа Караянчева не може или не иска да осигури изслушването му", попита Нинова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ