БСП няма да участва в делегацията на Петков за Киев

БСП няма да участва в делегацията на Петков за Киев

БСП няма да участва в делегацията на Петков за Киев

БСП няма да излъчи свой представител в делегацията на премиера Кирил Петков за предстоящото посещение в Киев. Това гласи взето днес решение от Изпълнителното бюро на партията, съобщиха от пресцентъра на Левицата. Заседанието на ръководството на БСП е било водено лично от Корнелия Нинова, която освен партиен лидер е вицепремиер и министър на икономиката в кабинета на Кирил Петков.

Премиерът анонсира преди великденските празници, че смята да заведе делегация от управляващата коалиция в украинската столица в търсене на единна позиция за подкрепата, която България трябва да окаже на Украйна. Той заяви намеренията си в края на визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба миналата седмица, който открито призова страната ни да предостави и военна помощ на Украйна.

След днешното си заседание Изпълнителното бюро на БСП излиза с позицията, „че е налице достатъчно информация за ситуацията в Украйна и последиците от войната.“

БСП още веднъж заявява подкрепата си за изпращане на помощ на Украйна – хуманитарна, защитни средства, храни, медикаменти и медицински материали, за възстановяване на гражданската инфраструктура и др., без военна помощ като боеприпаси и смъртоносни оръжия, посочват от партийния пресцентър.

„Очакваме решението за цялостната подкрепа за Украйна да бъде взето в София, след консултации между коалиционните партньори, като с това темата бъде затворена и правителството се концентрира върху преодоляването на други проблеми с приоритетно значение като инфлацията, доходите, икономическия растеж, социалната политика.“, се казва още в решението на ръководството на БСП. Позицията изпревари свикания за днес извънреден коалиционен съвет, който ще заседава по спорния въпрос да изпрати ли България оръжие на Украйна. Очаква се лидерите на четирите партии в управляващата коалиция да се съберат на заседание в късния следобед.

Принципно потвърждение за участие в делегацията на Петков за Украйна за момента е дадено от ДБ и ИТН. Според предварителните планове на премиера, тя трябва да отпътува утре за Киев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ