Черен дим над руското консулство в Сан Франциско

Черен дим над руското консулство в Сан Франциско

Черен дим над руското консулство в Сан Франциско

Черен дим от комина на руското консулство в Сан Франциско предизвика намесата на пожарникари, шеги и слухове в социалните мрежи и дипломатическа словесна престрелка.

Ден преди руските дипломати да напуснат сградата на консулството, което от днес е закрито по нареждане на президента Доналд Тръмп, от комина му се понесъл гъст черен дим.

При 38-градусовата жега навън това се видяло странно на жители на града и в пожарната служба постъпили няколко сигнала.  

Пожарникари потвърдиха, че обитателите на дипломатическата сграда са горили неидентифицирани предмети, съобщи Франс прес.

„Трябвало е да изгорят любовните писма на Тръмп до Владимир“ Путин, иронизира потребител на Twitter.

САЩ наредиха в четвъртък на Москва да затвори преди събота консулството в Сан Франциско и търговските мисии във Вашингтон и Ню Йорк като реципрочна мярка за съкращаването на американските дипломати в Русия.

Москва реагира незабавно и обвини Вашингтон, че създава напрежение и застрашава сигурността на руските граждани, както и че пренебрегва дипломатическия имунитет.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обясни дима над сградата в Сан Франциско „мероприятия за консервация на сградата“, предаде ТАСС.

Захарова нарече намесата на пожарникарите „цирк“ и се опита да бъде иронична, че служителите в мисията не консервират сградата, а руско-американските отношения, за да ги запазят за по-добри времена.

По-рано вчера руското външно министерство съобщи, че американските специални служби планират да направят обиск в консулството в Сан Франциско, включително в жилищата на дипломатите. Държавният департамент отказа да коментира информация, предаде РИА Новости.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ