Първи сигнали за припаднали хора при предаването на протоколите

Първи сигнали за припаднали хора при предаването на протоколите

Първи сигнали за припаднали хора при предаването на протоколите

Огромни опашки се извиха пред пунктовете, в които членовете на секционните избирателни комисии предават протоколите си. Тази сутрин дойдоха и сигнали за припаднали хора. 

Човек припадна, докато чака в РИК-Хасково, като това е петият такъв случай от снощи, предава БНТ. По думите на председателя на РИК-Хасково Веселина Тенчева, до тази ситуация се е стигнало, защото в един момент пред РИК са се събрали почти всички секционни избирателни комисии от всички общини. Според нея, въпреки това хората са се наредили и са започнали да се бутат отвън, искайки да влязат в залата, и това е причината за хаоса. Стотици хора чакат в зала "Дружба", по-малко от половината са успели да предадат протоколите си. Секционните комисии са общо 491. Все още не е ясно кога ще приключи изборният ден, а хората коментираха, че са готови да хвърлят и да палят бюлетини. 

Сигнал за припаднали хора при предаването на протоколи имаше и в София. Пред bTV секретар на СИК каза, че мъж на 50 г. се почувствал зле от преумора и липса на въздух. Веднага му е оказаха лекарска помощ и е откаран с линейка от залата. Други хора се оплакват от липсата на организация и споделят, че са на крак повече от 24 часа.

Засега 660 от 1100 избирателни секции са отчели изборни книжа в „Арена Армеец. От РИК признаха, че много от протоколите са сложни и оттам идват грешките при изчисленията. Зрители на bTV, които са председатели на СИК и в момента са в зала „Арена Армеец“ сигнализират, че са изключително уморени. По закон те не могат да си тръгнат от залата, преди да отчетат изборните книжа, защото те са гарант за вота. 

Проблеми с приемането и обработването имаше и в Стара Загора, съобщава БНР. Близо три четвърти от 504-те секционни комисии изкараха безсънна нощ в чакане на ред пред Регионалната библиотека "Захарий Княжески", където се приемат изборните книжа на РИК-Стара Загора.  

"Към 6 часа са приети 141 изборни протокола от общо 504 секционни комисии. Изключително бавно се обработват и приемат изборните протоколи в Стара Загора, заради масови грешки при попълването. Масовите грешки са точно в обратната номерация в точките и подточките в протокола и при изчисляване на самите преференции. Многото числа затрудниха хората. В един момент хората се бъркат от обема информация, който въвеждат", обясни председателят на РИК- Стара Загора Теодора Крумова.

Заради студеното време военните палатки, които трябваше да приемат изчакващите секционни комисии останаха празни, повечето предпочитат да стоят във автомобилите и автобусите, които са им осигурени, разказа Кремена Георгиева - член на секционна комисия от Раднево. Заради бавното темпо, с което се обработват протоколите, се очаква опашките пред РИК-Стара Загора да продължат през целия ден. 

Членовете на секционните комисии във Варна са били извозени до РИК-Варна в часовете между 02.00 и 04.00 ч. сутринта. Заради проливния дъжд и студеното време всички са влезли в тесния коридор, където да чакат да подадат протоколите си. Заради струпването е имало и припаднали хора, предава БНТ. Към момента са подадени 85% от протоколите. От РИК-Варна обясниха, че забавянето идва от обработката им и масово сгрешените изборни книжа заради машинното гласуване.

Напрежение имаше и в Горна Оряховица. Членове на секционни избирателни комисии чакат в сградата на Общината цяла нощ, за да отидат тепърва в Районната избирателна комисия, предава Нова телевизия. "В момента РИК обработват номер 36. В момента отиват 60 автобуса. Тук сме 39 секции, които трябва да бъдат обработени. Няма как да стане, не в рамките на деня, а вероятно до сряда. Ние стоим тук заключени и искаме разрешение на въпроса какво да правим, сто души сме", разказа член на избирателна комисия. Те предлагат чувалите с бюлетините да бъдат заключени и пазени отговорно, докато Районната избирателна комисия е готова да ги приеме.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ