ЦИК може да отстрани ДБ от участие в изборите в 8 избирателни района

ЦИК може да отстрани ДБ от участие в изборите в 8 избирателни района

ЦИК може да отстрани ДБ от участие в изборите в 8 избирателни района

Спор заради регистрацията за вота през ноември може да доведе до изключването на кандидатите на "Демократична България" в 8 избирателни района, алармират от партията. Напрежението се появи след отказ на РИК-Стара Загора да регистрира листата на ДБ в района. Причината е, че документите са регистрирани с електронни подписи, въпреки че са представени на място в районната избирателна комисия на хартиени разпечатки. По-късно от ЦИК потвърдиха решението на районната комисия в Стара Загора, което разгневи "Демократична България" и оттам обявиха, че ще обжалват пред Върховния административен съд отказа за регистрация. По данни на партията обаче имало предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите им в още 7 многомандатни избирателни района и то по същата причина - подадени документи с електронен подпис. 

"Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу "Демократична България". Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим", се посочва в позиция на ДБ по повод създалата се ситуация. 

"И на тези избори, и на предишните избори множество документи сме ги подавали с електронни подписи. Досега никога не е имало проблем с това." коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той определи ситуацията като  "опит на ЦИК и на мнозинството на ГЕРБ и ДПС основно в нея да се опитат служебно да елиминират ДБ от участие в една голяма част от МИР-овете."Ние сме в 21-вия век, България е в 21-вия век'', допълни той като обяснение защо са използвани електронни подписи при регистрацията на документите.  

"За нас това е целенасочена акция. Не знам от кой все още. По-малко от два часа след като стана ясен проблемът с електронното подписване г-н Бареков внесе една жалба, която е публична. Може да я видите, тя е доста грамотно написана. Такива жалби не се пишат за два часа. Това, без да искам да звуча конспиративно, означава, че някой се е подготвил. Някой си господин Ципов, който е представител на ГЕРБ там, е бил най-яростният радетел на това "Демократична България" да бъде изхвърлена от изборите", посочи Ивайло Мирчев от "Демократична България" в ефира на Bulgaria ON AIR. 

От ЦИК реагираха, че спазват изискванията на Изборния кодекс , а от "Демократична България" могат да обжалват в съда отказа за регистрация. А в позиция от ГЕРБ определиха обвиненията като несъстоятелни и заявиха, че имат само 4-ма представители от общо 15-членната структура на ЦИК, което означава, че няма как да влияят на такива решения, защото нямат мнозинство.

"Не говорим за това дали в 21-ви век може да се ползва електронен подпис за подписване на документи, говорим дали по Изборния кодекс това е позволено. ЦИК прие, че не могат да бъдат подавани неподписани официално документи. Трябва да попитате коалицията защо така да са решили да подадат своите документи'", бе коментарът на говорителят на ЦИК Росица Матева по темата. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ