Само ден предизборна кампания за балотажа

Само ден предизборна кампания за балотажа

Само ден предизборна кампания за балотажа

Официално, предизборната кампания за втория тур на президентските избори е от днес до 24.00 часа на 19 ноември. Това гласят публикувани указания на ЦИК. Събота, 20 ноември е ден за размисъл преди вота в неделя, на който България трябва да избере президент. Тази вечер от 20:00 часа по БНТ в пряка битка за подкрепа влизат двамата претенденти за поста - Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Дебатът ще обхване важните за обществото теми, в които основна роля играе президентската институция. Досега в своята история БНТ е организирала няколко големи политически дебата, като последният е от 10 ноември 2016 г., когато дебатираха кандидатите за президент Цецка Цачева и Румен Радев.

На интернет страницата си ЦИК публикува и симулатор на машинното гласуване за балотажа на президентските избори в неделя. Той може да бъде видян на следния линк: https://www.cik.bg/suemg_21.11.2021/ 

Избирателите, които са подали заявления за гласуване и са били включени в списъците за гласуване на лица с трайни увреждания, не трябва да подават нови заявления, служебно ще бъдат изготвени списъците. 

По същия начин стои въпросът и с карантинираните. Ще се съставят служебно списъците на тези, които са били поставени под карантина, включени са в списъците за гласуване с подвижна СИК и към 21 ноември продължават да бъдат под карантина. Те не трябва да подават ново заявление.

Ново заявление трябва да подават само избиратели, поставени под карантина след 14 ноември, и съветът на ЦИК е тези заявления да бъдат подавани направо към общинските администрации, за да се избегне забавяне.

Лицата, чиято карантина изтича към 21 ноември, няма да могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, а по постоянен адрес. 

Регистрираните наблюдатели и анкетьори за 14 ноември запазват регистрацията си и за изборите на 21 ноември. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ