ЦИК с указания за гласуването на българи в чужбина извън списъците

ЦИК с указания за гласуването на българи в чужбина извън списъците

ЦИК с указания за гласуването на българи в чужбина извън списъците

Българските граждани, които не са в списъците за гласуването в чужбина, ще попълват декларации в изборните помещения. Това обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова

Декларация приложение 22 от изборните книжа на избирателите, които не са включени в списъците за гласуване се попълва в изборното помещение и се подписва пред секционната избирателна комисия, поясни тя. "Надяваме се, че при добра организация на работа от страна на секционните комисии няма да се стигне до такъв проблем.", добави Нейкова.

Категорично, ЦИК не е давала указания декларацията да се изчита на глас след попълването, защото документът съдържат лични данни, подчерта тя.

В същото време "Да, България" възрази с отворено писмо срещу указанията за попълване на такава декларация.

"36 часа преди началото на изборния ден ЦИК тихомълком промени правилата за гласуване с писмо с указания, изпратени до Министерството на външните работи (МВнР) и до ръководителите на Дипломатически и консулски представителства. ЦИК разпорежда всички избиратели в чужбина, които не са подали заявление за гласуване, да попълват, подписват и подават декларация в изборното помещение, пред член на изборната комисия преди да гласуват. Нещо повече - ЦИК са "укрили" своите указания и не са сметнали за необходимо да ги направят публично достояние, като ги публикуват на сайта си.", твърдят от формацията

"Движение Да България" смята, че "подобни решения, взети на тъмно и в последния момент, ще затруднят максимално нормалното протичане на изборния процес в чужбина, за който предишният парламент вече постави сериозни пречки и ограничения с броя на изборните секции."

Решението ще доведе до забавяне на процеса, струпвания и опашки дори по-големи от тези, които вече сме виждали в Лондон, Париж, Брюксел и много други големи европейски градове, се посочва още във възражението на формацията.

От "Да, България!" категорично се обявяват против "подобни незаконосъобразни указания, които противоречат на Изборния кодекс" и настояват ЦИК да оттегли указанията до МВнР и ръководителите на Дипломатически и консулски представителства по организиране на изборния процес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ