ЦИК: Сега е моментът за промени в изборното законодателство

ЦИК: Сега е моментът за промени в изборното законодателство

ЦИК: Сега е моментът за промени в изборното законодателство

„Ако трябва да бъдат правени промени в изборното законодателство, сега е моментът да бъдат преценени и анализирани. Това, на което бихме акцентирали, е да бъдат разгледани въпросите, свързани с протоколите, тъй като в самите протоколи се съдържат данни, които нямат съществено значение за определянето на резултатите от изборите“. Това заяви в ефира на БНТ говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. 


Изказването му идва ден, след като президентът Румен Радев призова за по-високи санкции за купения и корпоративния вот и изказа категоричната си подкрепа за машинното гласуване. Той очерта като абсолютно неприемлив процента недействителни бюлетини за общински съветници, както и огромния брой сгрешени бюлетини. 
„Знаем, че тук трябва да има законодателната воля на парламента, за да може те да бъдат решени по нормативен път. Машинното гласуване е едно възможно средство, за да бъдат намалени недействителните гласове“, смята говорителят на ЦИК.


Като проблем при попълването на бюлетина, Андреев посочи неяснотата или неразбирането на избирателите за правилното попълване на преференцията. От друга страна, отбелязването само на преференцията водело до недействителност на гласовете.


„По-подробен анализ ще бъде извършен, след като приключат всички дела по обжалването на резултатите в административните съдилища“, поясни Александър Андреев от ЦИК.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ