ЦИК търси варианти как отпускарите да гласуват от морето

ЦИК търси варианти как отпускарите да гласуват от морето

ЦИК търси варианти как отпускарите да гласуват от морето

Централната избирателна комисия обсъжда вариант, при който хората, които ще са на почивка на  11 юли, да могат да гласуват от мястото,  където са настанени.

Към момента обаче няма конкретика по този въпрос, коментира председателят на комисията Цветозар Томов по БТВ.

Той призова всички, които планират да са на почивка, да пуснат заявление за гласуване по настоящ адрес колкото се може по-рано, за да може всички те да се обработят нормално. Законовият  срок е до 14 дни преди изборите – тоест последният работен ден, когато това ще е възможно е 25 юни.

Томов добави, че все още съществува проблемът с т. нар. „мъртви души“. В някои списъци има до 3000 починали лица, които все още не са заличени. Съществува и манипулация, при която данните на хора се използват в списъци на партии без въпросните лица дори да подозират това, добави той, като изтъкна, че това е валидно най-вече за малки партии и формации.

Утре в софийското село Доброславци ще бъде проведен експеримент колко хора ще могат да гласуват, използвайки машините. Към момента максимумът , отчетен в София, където по думите на Томов хората са по-напред с технологиите, е 75 души на час.

„Целта ни е да съберем информация, която да показва какъв е капацитета на машините в реални условия, за да можем да знаем къде може да се очаква проблем в изборния ден“, обясни Томов.

Колко точно машини ще трябват за изборите ще стане ясно след 15 юни, когато е крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина. За създаването на нова секция извън границите на България са необходими поне 300 заявления.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ