ЦИК заличи регистрациите на две партии за участие в изборите

ЦИК заличи регистрациите на две партии за участие в изборите

ЦИК заличи регистрациите на две партии за участие в изборите

Централната избирателна комисия заличи регистрациите на две партии за участие в парламентарния вот на 4 април. Това са "Чест" и "Свобода". Двете формации подадоха документи малко преди 17 часа на 17 февруари и бяха регистрирани в условия на незавършена процедура. Проверките на документите им са показали, че тези партии нямат валидни 2500 подписа от избиратели, подкрепящи техните регистрации. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му. ЦИК ще възстанови на всяка една от партиите внесения безлихвен депозит в размер на 2500 лева за участие в изборите в 7-дневен срок от влизане в сила на решението на ЦИК за заличаване на регистрацията.

Припомняме, че срокът за подаване на документи за ригестрация в Централната избирателна комисия приключи на 17 януари, като общо 31 партии и 8 коалиции успяха да внесат навреме своите документи. Шест партии не бяха допуснати за участие в изборите. Това са "България на труда и разума", "Национално движение за стабилност и възход" /НДСВ/, "Бригада", Движение "Напред България", "Съюз за отечеството" и "Средна Европейска класа". Отказите са заради липса на документи, непълноти и представени подписи без електронен вариант. Отхвърлените ще могат в 3-дневен срок да обжалват решението на ЦИК. 

На 22 февруари изтича срокът, в който печатните медии, онлайн новинарските услуги и електронните медии, с изключение на БНР и БНТ, трябва да представят своите условия и цени, тарифи, които ще бъдат предлагани на партиите, коалициите и инициативните комитети в предизборната кампания трябва да бъдат представени на ЦИК и Сметната палата. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ