ЦИК започва приема на заявления за участие в изборите през ноември

ЦИК започва приема на заявления за участие в изборите през ноември

ЦИК започва приема на заявления за участие в изборите през ноември

Централната избирателна комисия започна да приема заявления от партии и коалиции за участие в насрочените на 14 ноември президентски и парламентарни избори. Документи ще се приемат до 17 часа на 29 септември. 

Всяка партия може да участва в изборите за президент и вицепрезидент и/или за народни представители самостоятелно или в коалиция с други партии. Една партия обаче може да участва само в една коалиция за всеки отделен избор. За участие в двата вота се внася безлихвен депозит от 2500 лв. за всеки вид избор, както и подписка с минимум 2500 подписа на пълнолетни български граждани. Главна дирекция ГРАО ще извърши проверка на списъците като всеки избирател може да участва само в една подписка. 

На 13 октомври ЦИК ще определи номерата в бюлетините с жребий, а на 15 октомври се открива предизборната кампания. 

"1600 машини допълнително ще са нужни за изборите на 14 ноември, тъй като решихме да поставим второ устройство в секции с над 320 избиратели. Вече върви процедура по обществената поръчка, като до 24-ти се събират офетите", обясни в ефира на БНТ говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

По думите й, избирателят, който гласува с машина трябва да има еднакви възможности с гласуващия с хартиена бюлетина. "Така ще бъде направен софтуерът, че да има избирателят възможността да гласува за парламент, президент или за двата вида избори", добави тя.

Вчера беше одобрена план-сметката за изборите през ноември, като за целта са предвидени 123,8 млн. лева. "Малко над 18 милиона лева са предвидени за двата тура, ако има евентуално втори тур на изборите за президент. В тези средства обаче не е предвидена сумата за новите машини. 9,5 милиона е максималната прогнозна стойност, като ще трябва да бъдат закупени и 26 000 флашпамети", допълни Матева.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ