Даниел Митов: Ще работим за обединяване на десницата

Даниел Митов: Ще работим за обединяване на десницата

Даниел Митов: Ще работим за обединяване на десницата

Дясното го има, дясното е ГЕРБ. Това е една от най-уважаваните партии в ЕНП и при всички положения ще работим за обединяване на десницата. Няма как да е другояче. ГЕРБ е дясната партия в България. Ще трябва да разговаряме с останалите и да формираме общи каузи и цели. Това заяви в ефира на bTV кандидатът за премиер на коалицията ГЕРБ-СДС Даниел Митов относно предстоящите разговори с другите парламентарни групи и политически сили за съставяне на кабинет. 

Вчера президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ, като се очаква те да се опитат да съставят правителство. В следващите дни предстоят политически преговори за подкрепа. "С БСП и ДПС заявихме ясно, че няма да разговаряме. Ние ще отправим официална покана към "Демократична България" и "Има такъв народ" и се надявам да се отзоват, за да започнем сериозни разговори. Какъв ще е резултатът, ако изобщо има такива разговори, не знам", заяви Митов. Той добави, че с "Изправи се! Мутри вън!" също едва ли ще преговарят. По думите му, при липса на подкрепа от другите политически сили, ГЕРБ ще върне мандата, за да не бавят процедурата, но предупреди, че така се подменя вота на избирателите. 

Той очерта и проблемите пред страната ни – справяне с пандемията и икономическата криза след нея и геополитическата ситуация. "България трябва да има ясна позиция, която да стои на страната на съюзите – ЕС и НАТО", категоричен е Митов.

"Съставът на кабинета е продукт между мен и Бойко Борисов. Познаваме хората, предложени в проектокабинета, знаем качествата им. За всяка позиция сме търсили подходящите имена. Съставът на проектокабинетът е синтез между опит и обновление. Смятаме, че това е най-правилното решение за България, пред нас стоят много предизвикателства. Най-малко справянето с пандемичната обстановка, а след това и евентуалното икономическо възстановяване на страната. България в тази ситуация се справя добре. Макроикономическата политика, водена до момента, даде възможност да се поддържа икономическа стабилност", каза още Митов. 

Той уточни, че Борисов го е поканил за премиер малко преди да го обяви пред медиите. "Поговорихме си затова какво евентуално трябва да се променя и се съгласихме около определени приоритети. Единият е реформа на правосъдието. Това е мой избор, ГЕРБ е най-голямата дясна партия в България, аз съм десен човек", каза още Митов. 

На въпрос как е променил мнението си за ГЕРБ, които в миналото е определял като недясна партия, Митов каза, че това е било отдавна. "В онзи момент съм мислил така. Човек променя мнението си. Човек, който не може да си промени мнението на базата на рационални обстоятелства, не може да промени нищо друго", аргументира се Митов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ