9% ДДС за ресторанти и книги мина на първо четене

9% ДДС за ресторанти и книги мина на първо четене

9% ДДС за ресторанти и книги мина на първо четене

Парламентът прие на първо четене промените, предложени от ГЕРБ и "Обединените патриоти" за намаляване на ДДС-то за ресторанти, кетъринг услуги и книги от 20 на 9%. Законопроектът предвижда намаленият налог да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г. Промените в Закона за данък добавена стойност бяха одобрени със 107 гласа "за", един "против" и 68 "въздържали се". 

Въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, според когото диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци, промяната получи подкрепа от управляващото мнозинство. Вносителите заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност.

Останалите пет законопроекта, внесени от ДПС, БСП, както и от коалиционните партньори на ГЕРБ поотделно, бяха отхвърлени. Припомняме, че от БСП предложиха намаляването на ДДС-то за лекарствата, от ДПС се обявиха за сваляне на ставката за детските храни и памперси за малчугани до 3 години. От "Воля" предложиха намаляване на данъка за спортните зали и фитнесите. А ВМРО настоя за период от две години - до 31 декември 2021 г., намалената ставка за ресторантьорските и кетъринг услуги да е от 5 на сто.

Промените в закона предвиждат и ваучери за почивки за медици, полицаи и служители на първа линия в битката с коронавируса в държавни бази. В заключителните разпоредби е разписано осигуряването на ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв. на хората на първа линия в борбата с COVID-19 - лекари и медицински специалисти, служители от регионалните здравни инспекции, спешните центрове, МВР, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление.

Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерски съвет.

От НФСБ поискаха ваучерите да могат да се възползват не само в държавните туристически бази, но и във всички хотели. Законопроектът им обаче беше отхвърлен с 19 гласа "за", 2 "против" и 160 въздържали се.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ