Ден за размисъл преди парламентарните избори

Ден за размисъл преди парламентарните избори

Ден за размисъл преди парламентарните избори

Ден за размисъл преди парламентарните избори на 4-и април. Днес е забранена политическата агитацията и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите, като забраната продължава от 00:00 часа днес до 20:00 часа в изборния ден в неделя. 

Близо 7 000 са кандидатите за народни представители, които се състезават за 240 места в 45-ото Народно събрание. За сравнение с предходните парламентарни избори през 2017 г. кандидатите бяха 4 732. 

6 732 316 души имат право на глас. Те ще гласуват в 11 983 секции на територията на цялата страна, като в 9394 ще могат да го направят машинно. Определени са 409 подвижни секции за трудноподвижните хора. Подадени са молби за охрана в 88 covid-секции в болници и 185 подвижни covid-секции. 

На интернет страницата на ГД „ГРАО“ в МРРБ можете да намерете секцията, в която трябва да гласувате и адреса й. За целта трябва да въведете само своето ЕГН. 

Ученици и студенти от редовно обучение, включително курсанти, дипломанти, докторанти, специализанти, могат да гласуват в града, в който учат, ако градът е различен от населеното място по лична карта. Адресите на секциите са публикувани на сайтовете на общините.

Българите в чужбина ще могат да гласуват в 467 избирателни секции, разкрити в 69 държави. Сънародниците ни могат да се информират за местата на гласуване по държави на централния сайт на МВнР, в рубриката „Избори“, както и на сайта на всяко дипломатическо представителство, в секция „Избори за НС 2021“. 

35 са медиите, акредитирани да отразяват изборния ден. Сред тях има и пет международни - Франс прес, Ройтерс, Асошейтед прес, Ал Джазира Великобритания и македонският Канал 5. Пет социологически агенции ще работят по изготвянето на екзитпол. 

Изборната администрация днес продължава да работи и да подготвя изборния ден. Продължава предаването на изборните книжа на съответните избирателни комисии. ЦИК ще следи дали има някакво забавяне или проблеми, за да може да се реши навреме и да се гарантира нормалното протичане на изборния ден утре.

Над 20 000 полицаи и близо 800 пожарникари ще участват в охраната на изборния процес. За всички служители на МВР са осигурени лични предпазни средства - маски и ръкавици, а за участващите в подвижните Covid-секции допълнително ще бъдат осигурени еднократни защитни облекла.

От 8 март е на разположение денонощна телефонна линия 02/90 112 98 и имейл izbori2021@mvr.bg, на който всички граждани, които желаят, могат да подават сигнали, свързани с нарушение на изборния процес, отделно такива сигнали могат да бъдат подавани и в районните управления и на телефон 112. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ