Депутати искат отстраняване на шефа на НСО

Депутати искат отстраняване на шефа на НСО

Депутати искат отстраняване на шефа на НСО

Временната комисия за полицейско насилие записа в доклада си, че иска отстраняване на началника на Националната служба за охрана (НСО) Емил Тонев. А като следствие от това - и неговото разследване, предава БТА. 

"Констатирахме ужасяващо полицейско насилие, прикривано със съучастие на длъжностни лица и магистрати", обясни председателят на комисията Николай Хаджигенов. 

По думите му записите, които бяха публично показани, били целенасочено изтрити нарочно. А до два съдебни състава Тонев написал, че службата не разполага с такива записи. 

Отстраняване от длъжност комисията ще иска и за прокурор Вероника Трифонова, работила по случая. Според Хаджигенов тя излъгала, че не разполага с всички доказателства. 

Като поясни, че част от препоръките са и до градската прокуратура, той припомни, че са подслушвани 934 човека. Затова комисията ще сезира и Бюрото за контрол на СРС. Препоръки има и към работата на МВР. 

Хаджигенов припомни, че временната парламентарна комисия е сезирала редица международни институции за случилото се на два от големите протести в София. 

"Това няма да затихне със сигурност. Такова нещо никой никога не е виждал", обобщи Хаджигенов и изрази надежда да има заседание на Народното събрание в сряда, за да бъде финално гласуван докладът на комисията. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ