Кирил Петков на парламентарен контрол за резултатите от срещите в Скопие и София

Кирил Петков на парламентарен контрол за резултатите от срещите в Скопие и София

Кирил Петков на парламентарен контрол за резултатите от срещите в Скопие и София

Министър-председателя Кирил Петков ще докладва пред парламента за резултатите от посещението му в Република Северна Македония и проведеното у нас междуправителствено заседание между двете държави. Процедурата за изслушване беше поискана от ГЕРБ и беше подкрепена от мнозинството. Изслушването ще бъде точка първа в петъчното пленарно заседание.

Припомняме, че вчера правителствата на двете страни проведоха съвместно заседания в резиденция "Бояна". След него бяха подписани три официални меморандума: първият - за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието, вторият - за разбирателство за развитието на транспорта - жп връзката София - Скопие и третият - за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия. 

"Тези меморандуми имат основна цел - икономическото развитие на целия регион. Това ще подобри стандарта на живот. Добросъседството ще бъде поставено на пиедестал", подчерта премиерът Кирил Петков. 

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов премиерът на Северна Македония се опитва да търгува с правата на българите, като поставя условие за промени в Конституцията след старта на преговорите за членство в Европейския съюз. "Темата с правата е един от основните принципи в ЕС", заяви в ефира на bTV Каракачанов. 

"Ключовият въпрос наистина е кога ще се случи включването на българите като от част от народите, които образуват държавата Северна Македония. Безспорно е, че трябва да има ясни гаранции, че това ще се случи в разумен срок", се изказа събеседникът му Наум Кайчев, историк и член на Българо-македонската комисия. 

По думите на проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ, България трябва да натисне международните си партньори условие за старта на преговорите членство на РСМ в ЕС да е признаването на българите като част от държавотворните народи.

"Ако Кирил Петков остане фокусиран върху въпроса за Северна Македония, ще остане впечатление, че се работи само върху този въпрос и друго не се прави", коментара в ефира на bTV експертът по национална сигурност Бойко Ноев. Според него кабинетът трябва час по-скоро да предприеме актуални стъпки по проблемите на българските граждани. Той добави, че може и да има опасност за политическата карта у нас. 

"Най-силен катализатор би могла да бъде една нова позиция в отношенията с РСМ. Сега виждаме, че се действа припряно за въпроси, които се решават от десетилетие. Виждам поемане на ангажимент да се даде позиция за РСМ в следващите 6 месеца, независимо как е изпълнила нашите условия. Полагат се усилия да се обличат в целофан проблемите, които да станат по-лесно смилаем от българското общество", каза още Ноев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ