Депутатите отхвърлиха създаването на временна комисия за противоепидемичните мерки

Депутатите отхвърлиха създаването на временна комисия за противоепидемичните мерки

Депутатите отхвърлиха създаването на временна комисия за противоепидемичните мерки

С 51 гласа "за", 64 "против" и 30 "въздържал се" мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на "Възраждане" за създаване на временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства за въведените противоепидемични мерки срещу коронавируса у нас. 

От партията настояваха комисията да се занимава с последиците върху психическото състояние на гражданите от въвеждане на мерките, със сключените договорите за доставка на ваксини, проверка на броя на хоспитализираните пациенти и ревизия на средствата, отпуснати по клиничните пътеки за лечение на Covid-19. 

Дебатът за учредяването й започна още преди Коледа, но времето на депутатите не стигна за гласуване. Така обсъжданията продължиха в първия работен ден след празниците. В мотивите към проекта се посочва, че е необходима пълна информация за заболяването, разпространението на вируса и въздействието на въведените противоепидемични мерки. Вносителите смятат още, че изясняването на тези факти и обстоятелства ще даде яснота на всички действия на управляващите и ще насочи бъдещото управление на кризата в правилната посока.  

"Кой ще носи отговорността за абсолютно безсмислено похарчените милиони левове. Прекалено много са въпросите, а отговорите се броят на пръстите на едната ръка. Няма ясно, няма прозрачност", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Георги Михайлов от БСП посочи, че не е необходимо да се разводнява темата с COVID-19, като подчерта, че тя е в прерогативите на министерството на здравеопазването.  

При изказването си от парламентарната трибуна Хасан Адемов от ДПС акцентира върху опазването не само на личното, но и на общественото здраве. Той заяви, че отмяната на част от мерките крие опасност за здравето на обществото. Адемов призова депутатите да се доверят на обективната оценка на науката. Той заяви, че не вижда смисъл в създаването на комисията.  

"По-важният въпрос е на какво ще направи тази комисия, по-важният въпрос е как се управлява кризата изобщо в България. Разбрахме, че е създаден този пандемичен комитет, кризата трябва да бъде управлявана не единствено и само от едно министерство. Той трябва да бъде оглавен поне от вицепремиер! Дали кризата ни управлява в момента, или ние активно управляваме кризата – това е най-важното нещо", каза още Хасан Адемов от ДПС. 

Според Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ", целта на комисията е да се информира обществото и да се поставят актуални въпроси по темата. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ