Депутатите одобриха по-ниското ДДС за бирата, виното и фитнес услугите от 1 август

Депутатите одобриха по-ниското ДДС за бирата, виното и фитнес услугите от 1 август

Депутатите одобриха по-ниското ДДС за бирата, виното и фитнес услугите от 1 август

ДДС за бирата и виното, които се консумират в заведения, и за всички спортни занимания се намалява на 9%. Това реши окончателно парламентът, приемайки на второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси със 100 гласа "за", 12 "против" и 5-има "въздържали се". Поправката беше приета с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим.

Туроператорите, туристическите агенти и т.нар. случаен превоз, свързан с туристическите услуги, ще плащат също 9 процента ДДС. Същата ставка ще плащат и организаторите на т.нар. фитнес услуги, които също са претърпели икономически щети от пандемията от COVID-19. 

Намалената ставка влиза в сила от 1 август и ще се прилага до 31 декември 2021 г., решиха депутатите.

"Това е последният, финален етап от мерки, насочени към туристическия бизнес, който беше най-силно ударен заради пандемията. Ефектът от намаляване на данъка за ресторантьорските услуги вече е налице", коментира Валери Симеонов, който е един от вносителите на измененията, информира БТА.

Румен Гечев /"БСП за България"/ прикани ГЕРБ да не променят решението си от преди един месец и отново да отхвърлят това екзотично предложение.

"Защо да го отхвърлим? Първо защото десетки хиляди български фирми са във фалит, увеличава се безработицата с десетки хиляди - ние ще намаляваме ДДС-то на вино, бира, фитнеси, гимнастики и плуване. Ами точно така - те сега безработните българи всички отиват на "Златни пясъци" и на луксозните курорти, а тези, които са уволнени преди 3-4 месеца, гасят мъката с много бира и вино", коментира с ирония той. Гечев отбеляза, че никъде в ЕС няма диференцирана ставка на ДДС за алкохол. И предупреди, че Брюксел ще реагира и ще бъдем наказани. "Намалете и водката, и тя върви през лятото", каза още той.

"Уважаеми г-н Гечев, за мен винаги сте бил един брилянтен пример на манипулация. Унизително е да сваляте тази мярка до някакво битово-кръчмарско ниво, коментира той. Не става въпрос за давене на мъка с алкохол, бира и вино, а за подпомагане на най-засегнатите браншове", репликира го Валери Симеонов и посочи, че алкохолът, т.е. концентратите, няма как да бъдат с намалена ставка.

Тодор Байчев от Левицата пък коментира, че лично смята да подкрепи предложените мерки, които обаче били палиативни.

От "Воля" заявиха, че са последователни и затова ще подкрепят предложенията. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ