Окончателно: Безработните ще взимат по 12 лева минимално обезщетение на ден

Окончателно: Безработните ще взимат по 12 лева минимално обезщетение на ден

Окончателно: Безработните ще взимат по 12 лева минимално обезщетение на ден

С 3 лв. повече дневно ще вземат безработните към минималното обезщетение докато са на борсата на труда от 1 октомври. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене промените в Бюджета на Държавното обществено осигуряване. Така минималното дневно обезщетение от 9 лв. в началото на октомври ще нарасне на 12 лв. Очаква се това повишение да засегне 30 000 души. Дневният максимален размер на обезщетенията пък ще бъде 74,29 лв. 

Освен това, паричните обезщетения за безработица от Кодекса за социално осигуряване, отпуснати с начална дата от 1 октомври 2020 г. до 31 декември 2020 г. включително, ще се изплащат за срок от 7 месеца. 

Промените са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия. 

От Левицата предлагаха минималното дневно обезщетение за безработица да стане 17 лв. и даже срещнаха подкрепата на ДПС, но въпреки това искането им бе отхвърлено. 

"Много символично е увеличението на минималното парично обезщетение за безработица на 12 лв. Посоката е вярна, но стъпките не са достатъчно смели", коментира народният представител от "БСП за България" Георги Гьоков по време на дебата по второто четене на промените в Закона за бюджета на ДОО за 2020 г.

"Промените в бюджета на ДОО за 2020 г. са подкрепени единодушно от синдикати и работодатели. Не искам да остава съмнение в залата, че текстовете не са съгласувани или не са минали през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това по закон трябва да се случи, когато имаме изменение в закона за съответния бюджет. Държа да ви уведомя, че са минали и подкрепени единодушно от работодателите и синдикатите", заяви по време на дебатите в залата председателят на бюджетната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. 

Галя Желязкова от ГЕРБ пък допълни, че управляващите подкрепят предложението да бъде 12 лв. точно защото и политиката, която води е да намалява безработицата. "Това, че в моменат предлагаме да е 12 лв. е заради кризата", каза още Желязкова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ