Депутатите решиха: НИМХ отива в екоминистерството

Депутатите решиха: НИМХ отива в екоминистерството

Депутатите решиха: НИМХ отива в екоминистерството

Националният институт по метеорология и хидрология отива в МОСВ. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене промените в Закона за водите. 

Припомняме, че днес от НИМХ обявиха, че спират подаването на информация за времето към медиите в знак на протест на прехвърлянето им от МОН към МОСВ. Новината съобщи директорът на института проф. Христомир Брънзов в ефира на БНТ, ден след като НИМХ спря да подава информация за времето на сайта си и вместо обичайната прогноза, на сайта излизаше съобщение "Протест".

Решението за протеста е на служителите на института, обясни Брънзов като уточни, че той ги е помолил единствено да не спират измерването на атмосферните условия, международния обмен и системите за ранно оповестяване. Нещо повече, метеоролозите са притеснени, че по този начин няма да получават финансиране за научна дейност. Проф. Брънзов допълни, че научната структура разполага с правото да разпределя сама бюджета си и да има научна автономия като ръководителят ѝ се избира от колегите си от академичния състав на организацията. Вчера обаче, в ресорната парламентарна комисия е одобрено предложението ръководителят на НИМХ да се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите, изтъкна той. "Ако законът бъде приет в този си вид днес, всеки от учените в НИМХ ще вземе сам решение дали ще остане на работа в института или не", каза проф. Брънзов, и добави, че сред недоволните от законовата промяна са и ключови специалисти, които трудно се намират на пазара на труда. 

Дебатите в пленарната зала

Днес, по време на дебата Младен Шишков от ГЕРБ - СДС заяви, че по време на заседанието на комисията по околна среда и води са били предложени допълнения, които членовете на комисията е трябвало да решат дали са допустими, предава БГНЕС.

"Текстове, които нито бяхме виждали, нито имахме официална информация, те не фигурираха в доклада. В хода се оказа, че те са преписани от Закона за държавния бюджет и се отнасят до изместването на НИМХ от МОН към МОСВ. На практика ни беше предложена сериозна реформа чрез преходни и заключителни разпоредби без предварително да бъдем уведомени. През последните години отнесохме не малко критики в това, че се внасят законопроекти в спешен порядък", каза още Шишков. По думите му два месеца по-късно тези "порочни" методи се повтарят, но се повтарят по скандален и ужасяващ начин.

От своя страна депутатът от ИТН Андрей Чорбанов подчерта, че мястото на НИМХ е именно в МОСВ. 

"В нашето заседание имаше и една друга цел да бъдат актуализирани плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения", каза председателят на комисията по околна среда и води и депутат от "БСП за България" Манол Генов.

Министърът на околната среда Борислав Сандов заяви, че забавянето на плановете за речните басейни и за управление на риска от наводнения е в основата на ситуацията, защото се "гасят пожари", "запалени" от управлението на ГЕРБ. По думите му плановете е трябвало да се случат, но изборът на консултант, процесът за изработване на критерии, начинът, по който се е реализирал този проект, е довел до това да няма проект, който да може да се подложи на обществено обсъждане, за да се финализира. "Заради това нещо имаме и наказателна процедура", каза още Борислав Сандов. 

Обрат в ситуацията

Около 16 часа днес синоптиците съобщиха за БНР, че прекратяват протеста, тъй като е бил  политизиран. НИМХ остава в готовност за ефективен протест до приемането на държавния бюджет. 

"На този етап прекратяваме ефективните си протестни действия, но оставаме в протестна готовност. Прогнози ще подаваме към всички потребители, с които работим. Вероятно информацията на сайта няма да е в пълен размер засега, но може би и това ще се възстанови в някакъв момент. Евентуално следващ протест може да има, когато се гласува Закона за бюджета, ако няма промяна и в него, защото има такъв риск - да не бъде подходящо променен законът за Бюджета. Увеличиха бюджета на Българска академия на науките като научна организация. Нормално е да се увеличи и нашият заради това, че има все пак инфлация и заплатите е нормално да бъдат променени", обясни за БНР синоптикът от института Анастасия Кирилова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ