Окончателно: Управители на болници ще могат да преподават в университети

Окончателно: Управители на болници ще могат да преподават в университети

Окончателно: Управители на болници ще могат да преподават в университети

Управителите на болниците ще могат да извършват и преподавателска дейност. Това решиха окончателно депутатите с приетите на второ четене поправки в Закона за лечебните заведения. Промените се налагат, за да се избегнат съществуващите противоречия между Закона за лечебните заведения и  Закона за публичните предприятия. 

Според приетия преди година Закон за публичните предприятия, публични предприятия са търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие, каквито са и държавните и общински болници. С промени трябва да се избегнат съществуващи противоречия между двата закона.
Така с приетите днес промени директорите на болници могат да сключват трудов договор, за да извършват лекарска и преподавателската си професия в университети. Другата приета промяна пък се отнася до намаляването на членовете на съвета на директорите на държавни и обински болници от 5 на 3-ма, като така се очаква да бъдат спестени пари. 

От левицата се обявиха против и двете промени в Закона за лечебните заведения и определиха действията на управляващите като "кърпене на закона". 

"Според този Законопроект за лечебните заведения директорите на десетте най-стратегически болници в България ще бъдат избирани от Агенцията за публични предприятия. Това е скандално – ръководителите на тези лечебни заведения да се избират от институция, която няма нищо общо със здравеопазването. Огромните дългове на болниците си стоят същите, а политиката ви в сферата на здравеопазването е катастрофална и тотално неуспешна“, каза от трибуната на Народното събрание депутатът от "БСП за България" проф. Георги Михайлов.

"В този законопроект се предлага в съвета на директорите на общинските лечебни заведения да се добавят още двама души – мениджъри, и така да станат трима души. Общинските и държавните лечебни заведения в България с едностепенна система на управление са около 170. Така се добавят около 340 управленци при средна заплата около 1 500 лв. – това са още 6 млн. лв., с които трябва да се платят заплатите на членовете на съветите на директорите. Това е при задължения на общинските лечебни заведения и болници над 140 млн. лв. Това не може да го допуснем", заяви депутатът от "БСП за България" Георги Йорданов. 

От своя страна председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дриткова обясни, че промените целят точно обратното, спестяване на средства за държавата. "Преди една година сме приели закон за публичните предприятия. В никакъв случай не утежняваме положението, а напротив. Правим намаления на борда, за да намалим средствата. От друга страна даваме възможност за 4 месеца да се отложи влизането на този закон", каза Дариткова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ