Всяко горене на отпадъци - задължително с оценка за екологично въздействие

Всяко горене на отпадъци - задължително с оценка за екологично въздействие

Всяко горене на отпадъци - задължително с оценка за екологично въздействие

С пълно единодушие Народното събрание гласува на първо четене въвеждането на задължителна процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) при изгаряне на отпадъци, независимо от техния вид и обем.

Процедура по ОВОС ще се изисква и при експерименталното изгаряне на отпадъци, решиха депутатите. Сега законът предвижда задължителна процедура по ОВОС само за инсталации, които горят над 100 тона на ден, а под 100 тона са по преценка на районните екоинспеции, информира БНР.

„Отчитаме, че през последните 2 години е имало 10 процедури за преценка дали е необходима оценка за въздействието върху околната среда и те са приключили със становище, че не е необходима. Това не дава пълна степен на сигурност и гаранция, че са предвидени всички възможни мерки“, коментира председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева от ГЕРБ.

Тя посочи, че целта на внесения от ГЕРБ законопроект е да се увеличи превантивният контрол върху изгарянето на отпадъци.

Според депутата от БСП Атанас Костадинов, обаче, проблемът касае не само превенцията. „България има проблем с реалния, физическия, последващ и действителен контрол, тоест пред нас се отваря една врата, която трябва да затворим с още предложения, които касаят механизма по физически контрол на отпадъците“, каза Костадинов.

Депутатът Джевдет Чакъров от ДПС приветства ангажимента за създаване на публичен регистър на всички инвестиционни намерения, който бе вкаран между двете четения на закона в парламента.

„Според мен би било добре да има и публичен регистър за състоянието на всички горивни инсталации и най-вече по отношение функционирането на филтриращи компоненти“, каза още Джевдет Чакъров.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ