Нов сезон в нова зала

Нов сезон в нова зала

Нов сезон в нова зала

Нов месец, нов късмет. А за депутатите и нова пленарна зала, в която ще заседават от днес нататък. Сградата на парламента на пл. "Народно събрание", която в продължение на 136 години събира под покрива си народните избраници, за да коват законите на страната, затвори вратите си за народните представители преди лятната им ваканция. Сега те влизат в напълно обновената зала "Света София" в бившия Партиен дом, намиращ се в Триъгълника на властта - срещу Министерския съвет и Президентството. Точно там, където повече от 50 дни хората се събират да протестират срещу правителството с искане за оставка на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор. А за днес е планиран и национален протест, който допълнително ще затрудни влизането на депутатите в сградата преди началото на заседанието. От СДВР обещаха да осигурят необходимия брой полицаи, които да охраняват протеста и помолиха гражданите да търсят помощта на органите на реда, ако забележат провокатори. 

Сесията ще стартира необичайно в 9.00 ч. днес - с обръщение на президента Румен Радев от парламентарната трибуна, озаглавено "Към народа и Народното събрание".

Новата зала на депутатите

Общата площ на новата зала е около 1050 кв. м., боядисана в бяло и синьо, с облицовани с акустични панели стени, а достъпът до там ще става със специални чип карти. Най-голямата атракция, обаче, е стъкленият таван в залата, по подобие на германския Бундестаг, който струва около 1 млн. лв. Той е удароустойчив, шумоизолиращ, звукоизолиращ и ще осигурява на депутатите пряка естествена светлина до каквато те нямаха достъп преди това. 

Новата пленарна зала ще разполага с 270 работни места, като при свикване на Велико народно събрание те ще могат да се демонтират и ще се сложат други, така че зад депутатските банки да седнат 400 души. Банките на депутатите са разположени на 12 реда като всеки от тях ще разполага с 90-сантиметрово работно място и ще стои на отделен въртящ се стол. Пред всеки ще има микрофон, за да се изказва и от място, а не само от трибуната. Първата сесия в новата зала, обаче, ще започне със старите пултове за гласуване, тъй като новите ще са готови чак след 6 месеца. А докато приключи ремонтът на стола, ще се хранят с кетъринг.

Залата разполага с две ложи - за президента и вицепрезидента и за патриарха. Правителството ще е разделено на две, защото има по 13 места за премиера и министрите му от двете страни на трибуната под президиума. На него има седем места за председателя и заместниците му. Досега бяха 5 и в парламенти с поголям брой групи се налагаше да се въвежда ротационен принцип, тъй като на всяка се полага зам.-шефско място. Гостите в парламента, ще сядат в галерии, разположени отстрани на депутатите, а не както досега на балкона. А журналистите ще се настанят ред след последните депутатски банки.  

136-годишната история на Народното събрание

Решението за построяване на сегашната сграда на парламента на площад "Народно събрание" е взето на 4 февруари 1884 по време на кабинета на Петко Каравелов, пише БНР. Предвиденото място за новата сграда се намирало в покрайнините на столицата. Преди Освобождението там са се намирали така наречените позорни гробища, където турците погребвали екзекутираните престъпници.

Сградата е проектирана от сръбския архитект с български произход Константин Йованович и макар строителството и обзавеждането да продължават още две години, депутатите започват да заседават в нея от 28 май 1885 година. Сградата е исторически, архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение.

В основите на сградата на българския парламент е зазидан текст с историческото послание:  "Да послужи за увековечаване на свободата и равнопоставеността на България и за прослава на българския народ".

Девизът "Съединението прави силата" е поставен на фасадата на Народното събрание още при построяването на сградата, макар първоначалният надпис да е гласял "В съединението е силата". След преврата на 19 май 1934-та година е променен на "Съединението прави силата".  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ